objavljeno 12.10.2009. 10:54:25
drastično rezanje

Britanski premijer prodaje državnu imovinu

Radi smanjenja javnog duga prodat će se tunel koji povezuje Britaniju i Francusku, lanac kladionica i mnoge druge javne tvrtke

(Getty Images)

Britanski premijer Gordon Brown najavit će prodaju državne imovine radi smanjenja javnog duga, pišu u ponedjeljak britanski mediji.

Tim potezom vlada planira prikupiti 16 milijardi funti (17,2 milijarde eura), kazat će Brown po izvacima iz nacrta njegova govora koji će u ponedjeljak održati na početku jesenskog zasjedanja britanskog parlamenta.

U planu je prodaja tunela Channel Tunnel koji povezuje Britaniju i Francusku, te 33-postotnog udjela u europskom konzorciju URENCO koji obogaćuje uran i prodaje ga nuklearnim elektranama širom svijeta. Na prodaju će biti ponuđen i lanac kladionica za konjske utrke Tote, Dartford Crossing, ključni cestovni prijelaz na Temzi istočno od Londona, te tvrtka Student Loans Company.

"Potreban nam je plan za smanjenje deficita koji podržava gospodarski rast i nova radna mjesta, a ne neki koji bi ugušio oporavak i prije nego što započne", stoji u nacrtu Brownova govora.

"Smanjenje rasta za jedan posto u idućoj godini povećalo bi deficit za pola posto u idućoj, te još više u godinama koje će uslijediti, povećavajući budući teret zaduženosti", smatra Brown.

On će, kako je ranije najavio, na sastanku čelnika Europske unije u Bruxellesu 29. i 30. listopada iznijeti svoj prijedlog nove europske strategije za rast i radna mjesta i upozoriti na potrebu za restrukturiranjem europskih gospodarstava.

"Britanija će zatražiti da se intenziviraju pripreme za trgovinski sporazum EU i Indije i raditi na brzom zaključenju sporazuma s trgovinskom sporazumu EU i Južne Koreje, što bi zajedno s našom ambicijom povećanja izvoza u Kinu i ostatak Azije moglo Britaniji donijeti milijarde funti", navodi se u nacrtu Brownova govora.

12.10.2009. 10:54:25
http://m.metro-portal.hr/britanski-premijer-prodaje-drzavnu-imovinu/24057/