objavljeno 28.12.2021. 16:01:00
BIZNIS

Britanci ne idu u shopping zbog omikrona?

Postbožićne rasprodaje u Britaniji u punom su jeku, ali priliku za jeftiniju kupnju iskoristilo je u ponedjeljak za trećinu manje građana nego u 2019. godini, zbog zabrinutosti koju je izazvala nova varijanta koronavirusa

Frka im je?
Frka im je? (Arhiva)

Brojke su ipak nešto bolje no što su bile na Boxing Day, dan nakon Božića koji se u Britaniji naziva i Danom darivanja, prenosi BBC navode savjetodavne tvrtke specijalizirane za maloprodaju Springboard.

Popularne shopping destinacije poput središnjeg Londona bilježile su ipak slabiju posjećenost, dijelom i zbog prekida željezničkih linija, utvrdio je Springboard.

Kupci su u ponedjeljak odlučili posjetiti prodajne centre, ali njihov broj ipak bio manji za 7,2 posto u odnosu na razinu prije pandemije.

Posjećenost trgovina u gradskim središtima bila je pak na početku tjedna za 40,1 posto ispod razina iz 2019. godine, te za 38,8 posto manja u usporedbi s trgovačkim centrima.

Na Boxing Day više se kupaca ipak odlučilo za posjet trgovinama u gradskim središtima, iako su ukupne brojk znatno niže no što su bile prije covida.

Trgovine u gradskim središtima zabilježile su u nedjelju 37,7 posto manje kupaca nego na isti dan 2019. godine dok je u maloprodajnim centrima njihov broj pao za 40,2 posto. Još veći pad bilježili su trgovački centri gdje je broj kupaca gotovo prepolovljen.

Broj kupaca smanjio se zbog straha od covida, ali i zbog činjenice da je tradicionalni početak postbožićnih rasprodaja ove godine pao u nedjelju, kada su veliki maloprodajni lanci bili zatvoreni.

Kompanije poput Nexta, Johna Lewisa i M&S-a omogućile su zaposlenicima dulje božićne praznike, a prodaju su prebacile na internet, navodi BBC.

28.12.2021. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/britanci-ne-idu-u-shopping-zbog-omikrona/135781/