objavljeno 06.07.2020. 12:01:00
BRAVO

Britanci daju milijarde za kulture

Britanska vlada priprema gotovo dvije milijarde dolara pomoći za kulturu

Sprema se lova...
Sprema se lova... (Arhiva)

Velika Britanija namjerava uložiti gotovo dvije milijarde dolara kako bi pomogla kazalištima, umjetničkim galerijama i drugim kulturnim institucijama da prežive koronakrizu, priopćila je vlada.

Pandemija je teško pogodila britanski umjetnički i kulturni sektor, posebno preko mjera fizičke distance koje donose veliku neizvjesnost za budući rad kazališta, kina, muzeja i galerija. Vlada je stoga odlučila osnovati fond vrijedan 1,57 milijardi funti (1,96 milijardi dolara) koji bi trebao pomoći muzejima i povijesnim lokacijama, tvrtkama koje se bave živom glazbom te neovisnim kinima.

„Posrijedi je najveće jednokratno ulaganje u britansku kulturu u povijesti a cilj je spasiti bitne organizacije za kulturu i baštinu diljem zemlje, koje je pandemija teško pogodila", stoji u vladinom priopćenju.

Umjetnički i kulturni sektor zapošljava 700.000 ljudi, stoji u vladinom priopćenju. Najava ulaganja nadovezuje se na prošlotjedni apel 1500 kulturnjaka, uključujući Eda Sheerana i The Rolling Stonese, da vlada spasi glazbenu industriju od propasti.

Kazalište Shakespeare's Globe upozorilo je u svibnju da bi moglo zatvoriti vrata ako ne dobije pomoć u vrijeme blokade. Vladina današnja objava izazvala je pozitivne reakcije u kulturnom sektoru.

„Vijest je zaista dobra u razdoblju kada se velik broj kazališta, orkestara, objekata za zabavu i drugih umjetničkih organizacija suočava s mračnom budućnošću. Apsolutno je nužno da se britanski kulturni sektor oporavi što prije", rekao je britanski skladatelj Andrew Lloyd Webber.

Direktor London Symphony Orchestra Simon Rattle također je pozdravio odluku o novom fondu.

„Nadamo se da će novac biti raspodijeljen što prije, budući da se puno institucija i umjetnika našlo na rubu ponora", istaknuo je Rattle.

Britanija ima najviše umrlih od koronavirusa u Europi, ukupno 44 tisuće prijavljenih smrtnih slučajeva, i četvrt milijuna potvrđenih slučajeva zaraze. Engleska je za vikend ukinula brojna ograničenja, te su kina, galerije, muzeji i knjižnice nakon tri mjeseca ponovno otvorili vrata javnosti, unatoč još uvijek prisutnim strahovima od ponovnog širenja Covida-19.

06.07.2020. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/britanci-daju-milijarde-za-kulture/126114/