objavljeno 21.03.2020. 14:14:00
DAN ŠUMA

Briga i ulaganja u šumu smanjuju klimatske promjene!

Postoji važna poveznica između krčenja šuma, koje se neprestano povećava u posljednja dva desetljeća i pojava epidemija u nerazvijenim dijelovima afričkog i južnoameričkog kontinenta

Čuvajmo šume
Čuvajmo šume (Arhiva)

Međunarodni dan šuma obilježava se 21.03. počevši od 2012. godine, a temeljem odluke Generalne skupštine UN-a. Do sada su se tijekom proslave organizirale različite aktivnosti, uključujući pošumljavanjai druge događaje na razini država, nadležnih institucija, šumarskih tvrtki ili lokalnih zajednica.

Međutim, ovogodišnje obilježavanje dana šuma ostaje u sjeni pandemije koronavirusa, stoga će se glavnina proslava na globalnoj razini danas uglavnom održati putem društvenih mreža i medija.

Nažalost, postoji važna poveznica između krčenja šuma, koje se neprestano povećava u posljednja dva desetljeća i pojava epidemija u nerazvijenim dijelovima afričkog i južnoameričkog kontinenta.

Stručnjaci smatraju kako su čak u 31% slučajeva epidemije ebole ili virusa Zika nastajale baš na područjima gdje su prethodno devastirane šumske površine i gdje su ugrožena staništa i bioraznolikost.

Šume imaju vitalnu važnost za održavanje života na Zemlji. FAO i UN procjenjuju da oko 1,6 mlrd.ljudi, uključujući više od 2.000 autohtonih kultura ovisi o šumama koje im omogućuju sredstva za život, lijekove, gorivo, hranu i utočište. Zaštita svjetskih šuma presudna je za postizanje ciljeva održivog razvoja i smatra se da je upravo ulaganje u šume jedan od najisplativijih oblika preventivnog klimatskog djelovanja.

U posljednje vrijeme, požari su teško pogodili brojne šume, čak i lokacije unutar zaštićenih mjesta UNESCO-ve svjetske baštine, uključujući i mnogobrojne lokacije u Australiji,koja je teško stradala. Među najugroženije spadaju u šume u Amazoni koje se krče zbog širenja poljoprivrednih površina.

EU i UN smatraju kako se do 2030. treba usvojiti globalni okvir djelovanja na svim razinama u cilju održivog upravljanja svim vrstama šuma, te zaštititi i drveće izvan šuma. Glavne aktivnosti odnose se na zaustavljanje krčenja šuma, sprječavanje ilegalnih sječa te smanjenje degradacije šuma.

UN-ov Strateški plan za šume 2030. pruža globalni okvir za djelovanje, sa šest globalnih šumarskih ciljeva i 26 pridruženih ciljeva koji bi se trebali postići do 2030. godine

ŠUME

- Pokrivaju 48% teritorija RH
- Pružaju radna mjesta za 53.000 radnika u RH
- Pokrivaju oko 30% kopnene površine našeg planeta
- U njima živi 80% svih kopnenih vrsta
- Usluge šumskog ekosustava su presudne jer uključuju pročišćavanje zraka i vode, pa sve do proizvodnje hrane, lijekova i proizvoda od drva i papira
- Djeluju kao važan ponor ugljika, preuzimajući oko 2 milijarde tona ugljičnog dioksida godišnje

21.03.2020. 14:14:00
http://m.metro-portal.hr/briga-i-ulaganja-u-sumu-smanjuju-klimatske-promjene/124505/