objavljeno 10.05.2010. 12:30:00
KONTROVERZE

Brazilska vlada omogućit će ženama zaraženim HIV-om da rađaju

Inicijativa je mnoge razbjesnila jer smatraju da je nemoguće zaobići rizik od prenošenja virusa na fetus

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Kontroverzni plan da se pacijentima koji imaju HIV omogući da imaju djecu pokrenut je uz veliku pompu u Brazilu od strane vlade dotične zemlje.

Zdravstveni stručnjaci pripremaju kampanju kojom bi svima objasnili i rizike i potrebu za stručnim nadzorom. Inicijativa je mnoge i razbjesnila jer smatraju da je nemoguće zaobići rizik od prenošenja virusa na fetus. Sve je u odabiru pravoga trenutka. Ministarstvo zdravstva poručuje parovima da pokušaju uspjeti u začeću preko seksa bez zaštite na točno određene dane u točno određenim uvjetima.

Prema istraživanjima koje je provelo Ministarstvo, time se rizik od prenošenja HIV-a na bebu smanjuje na jedan posto. Andrea da Siolveira Rossi, tehnički savjetnik u odjelu ministarstva zaduženom za spolno prenosive bolesti i AIDS, kaže da je rizik minimalan samo ako parovi planiraju začeće u najboljem kliničkom stadiju tijekom terapije koju prolaze. Partneru koji nema HIV savjetuje se uzimanje anitretroviralnog lijeka kao mjeru predostrožnosti.

José Gomes Temporão, ministar zdravstva, kaže da je projekt dobio potporu brojnih neovisnih stručnjaka i dodao: „Sve o čemu razmišljamo bit će dobro razmotreno i od strane specijalista." Kad je statistika u pitanju, u Brazilu od 1,000 beba njih 17 rode majke koje imaju HIV. Godine 2008., trudno je ostalo gotovo 5,000 žena zaraženih HIV-om.

Piše: Henrique Ribeiro/Metro Brazil
10.05.2010. 12:30:00
http://m.metro-portal.hr/brazilska-vlada-omogucit-ce-zenama-zarazenim-hiv-om-da-radjaju/39649/