objavljeno 15.12.2009. 16:58:36
bez razvoda

Brak otklanja depresiju i tjeskobu

Prekid bračne zajednice povezan je s povećanim rizikom od mentalnih poremećaja, pri čemu su žene sklonije uporabi alkohola a muškarci depresiji

(Dreamstime)

Brak čovjeku koristi jer umanjuje opasnost od depresije i tjeskobe, ali će se te tegobe vjerojatno vratiti kad veza završi, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja koje je predstavila voditeljica istraživačkog tima Kate Scott, psihologinja sveučilišta Otago u Novom Zelandu.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 34.493 osobe iz 15 zemalja, a temelji se na istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju u svijetu, provedenim u posljednjih deset godina. Rezultati su objavljeni u britanskom časopisu Psychological Medicine, a istraživanje je provedeno u suradnji s WHO-om, sveučilištem Harvard i nekoliko međunarodnih organizacija.

"Ono što ovo istraživanje čini jedinstvenim i vjerodostojnijim je činjenica da je provedeno na tako velikom uzorku i u toliko zemalja. Također, dobili smo podatke ne samo o depresiji, nego i o tjeskobi i poremećajima povezanim s uzimanjem lijekova", rekla je Scott.

Prekid braka, bilo da je riječ o razdvajanju partnera, razvodu ili smrti, povezan je s povećanim rizikom od mentalnih poremećaja, pri čemu su žene sklonije pretjeranoj uporabi alkohola i medikamenata, a muškarci su skloniji depresiji.

Scoot kaže da je istraživanje pokazalo kako je osnivanje bračne zajednice, u usporedbi s osobama koje se nikad ne ožene, imalo dobre učinke na mentalno zdravlje obaju spolova, a ne samo žena, kako su utvrdila istraživanja u prošlosti.

No, istraživanje je pokazalo i to da su muškarci manje skloni depresiji prilikom svojeg prvog braka od žena, što je Scott objasnila time da se žena u prvom braku više predaje ulozi tradicionalne supruge, majke i kućanice, dok se depresija smanjuje većim stupnjem obrazovanosti i zaposlenjem.

Brak smanjuje i opasnost od zloporabe alkohola i medikamenata i to više kod žena, nego kod muškaraca, djelomično i zbog toga što osjetno smanje ili prekinu konzumaciju tih tvari tijekom trudnoće i nastave se tako ponašati za vrijeme dok su djeca mala.

15.12.2009. 16:58:36
http://m.metro-portal.hr/brak-otklanja-depresiju-i-tjeskobu/28626/