objavljeno 27.11.2009. 08:08:43
FNC

Bradata žena otvorila Festival novog cirkusa

Ispunjeno gledalište Zekaema uživalo na prvoj predstavi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (FNC)

Francuska Compagnie Bal sinoć je otvorila peto izdanje Festivala novog cirkusa. Izvevši predstavu „Eloge du poil" („Oda dlaci") pred punim gledalištem Zagrebačkog kazališta mladih, posebno montiranim u oblik potkove za ovu prigodu, kontorcionistica, trbuhozborka i manipulatorica objektima Jeanne Mordoj zaslužila je dugotrajni i srdačni pljesak.

Njezina izvedba koja slavi ono što obično odbacujemo (dlaku, puževe kućice, lubanje životinja i drugu vrstu otpada, a onda i ljude personificirane u liku bradate žene) nekoliko je puta bila prekidana spontanim pljeskom i smijehom publike. Osebujna umjetnica koja manipulira žumanjcima jajeta i oživljuje životinjske kosture, ponudila je neobičan spoj tragedije smrtnosti i komedije života (neki bi rekli - i obratno).

Festival novog cirkusa večeras nastavlja hrvatska skupina Triko. Predstava „Poppins silazi" s trima akrobatkinjama koje u režiji Dubravke Crnojević-Carić otkrivaju svoju ženstvenost, ali i dijete u sebi, nastavlja popularni niz koji je započela Jeanne Mordoj - dvorana Istra ZKM-a i za ovu je predstavu već premalena.

Rasprodane predstave obilježavaju početak Festivala novog cirkusa pa stoga zainteresirani trebaju već razmišljati i o njegovu kraju - dogodit će se u ponedjeljak, u dvorani Jedinstvo, i to nakon izvedbe Psychological Art Circusa („Human Document"). Završni party nazvan je „Što je muškarac bez brkova, što je žena bez brade?" (line-up uključuje Kućni teatar Škripzikl, dj-a Alena S., brkatu Sandru i druge goste iznenađenja). Osim uz ulaznicu i pozivnicu, na party se može ući i ako tek posjedujete brkove - kojeg god spola bili.

 

27.11.2009. 08:08:43
http://m.metro-portal.hr/bradata-zena-otvorila-festival-novog-cirkusa/27338/