objavljeno 06.01.2010. 18:04:40
VISOKI DEČANI

Boris Tadić stigao na Kosovo povodom pravoslavnog Badnjaka

Vjernici u Srbiji koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru danas obilježavaju Badnji dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Predsjednik Srbije Boris Tadić uputio je iz pravoslavnog samostana Visoki Dečani na Kosovu božićnu poruku mira svim građanima koji slave taj kršćanski blagdan, ali i onima koji to ne čine, ističući da je Božić trenutak kada se oni koji su u zavadi trebaju izmiriti.

Srbijanski predsjednik na pravoslavni je Badnjak u srijedu poslijepodne helikopterom KFOR-a sletio u dvorište samostana Visoki Dečani gdje će, kako je najavljeno, s redovnicima i vjernicima dočekati Božić po julijanskom kalendaru.

Zahvalivši na gostoprimstvu svećenicima samostana, Tadić je istaknuo kako su položaj srbijanskih samostana, svećenstva i spomenika na Kosovu od temeljne važnosti za očuvanje srbijanskog nacionalnog identiteta, prenijeli su lokalni srbijanski mediji. Srpski predsjednik Tadić nazočit će večernjem bogoslužju u samostanu Visoki Dečani na zapadu Kosova kao i božićnoj liturgiji i loženju vatre.

Vjernici u Srbiji koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru inače danas obilježavaju Badnji dan, a prva božićna liturgija bit će održana točno u ponoć u beogradskom hramu Sv. Save. Kako je objavila je tiskovna služba predsjednika Tadića, o boravku predsjednika Srbije na Kosovu obaviješten je izaslanik Visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

U tradicionalnoj božićnoj poruci pravoslavnim vjernicima, koju je u ime arhijereja SPC-a u utorak pročitao čuvar patrijaraškog trona do izbora novog patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poziva se na život u bratoljublju i bogoljublju te skromnosti, držeći se novozavjetnog učenja da "nikada ne činimo drugima ono što ne želimo da drugi nama čine".

Čestitke SPC-u, svećenicima, redovnicima i svim vjernicima koji Božić slave prema Julijanskom kalendaru uputili su, između ostalih, premijer Mirko Cvetković i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 18:04:40
http://m.metro-portal.hr/boris-tadic-stigao-na-kosovo-povodom-pravoslavnog-badnjaka/30124/