objavljeno 28.11.2014. 16:06:00
CYBERWARS

Borba divova: EU protiv Googlea

Treba li koncern Google podijeliti na više neovisnih tvrtki? To je preporuka Europskog parlamenta. Ali komentator DW-a smatra da smanjivanje monopola jednog poduzeća ne vodi nužno oživljavanju konkurencije

Google će raskomadati?
Google će raskomadati? (Arhiva)

Pazi, molim te! Čak i do Europskog parlamenta je u međuvremenu stigla vijest da Google ograničava mogućnosti svojih konkurenata na internetu. I zastupnici su s tim zaključkom u pravu. Onaj tko danas želi na internetu otvoriti vlastitu tražilicu, stranicu s kartama ili platformu za distribuciju video-snimaka - može odmah baciti novac kroz prozor.

Jer on nema nikakve šanse ugroziti Googleovu dominaciju na tržištu. Ipak, treba li zbog toga optuživati Google ili prijetiti mu da će biti raskomadan? Ne. Dominacija Googlea nije plod nepoštene borbe za tržišnu prevlast. Onaj tko tvrdi tako nešto, jednostavno nije dobro promotrio što se događa.

Zeleni od zavisti

Sigurno je da ovaj internetski div nije nevinašce, a geslo koje je izabrao da pod njim posluje - "Don't be evil" ("Ne budi zao") - danas više ne drži vodu. Ovaj koncern je uvijek dosljedno koristio sve mogućnosti da se "ugnijezdi" u računala, pametne mobitele i druge uređaje. S proizvodima poput interaktivnih naočala ("Google Glass") pokušava biti pionir.

Međutim, Google je uvijek bio inovativna tvrtka koja nije izbjegavala povući jasne konzekvence kada bi se pokazalo da se "zaletjela" u neke projekte. Pritom Google prije svega zna bolje od svojih konkurenata reagirati na želje i interese korisnika. To je osnova na kojoj počiva kontrola koju ima nad 90 posto europskog tržišta.

To što se trgovinom podacima korisnika mogu zaraditi milijarde i što Google u međuvremenu pliva u tolikoj količini novca da je konkurencija pozelenjela od zavisti i traži pomoć od politike - to je više plod sretnih okolnosti nego smišljenog plana ove tvrtke. Na početku svega je bila mala firma koju su osnovali studenti sa željom da internet približe ljudima .

Google je u pravom trenutku s pravim konceptom bio na pravom mjestu. To se isplatilo. Između ostalog i za mene kao korisnika interneta. Kada u tražilicu ukucam neku adresu, očekujem da mi ona izbaci kartu na kojoj je prikazana okolina. To što karte i satelitske slike također pripadaju istoj kompaniji i što jednim klikom dobijem sve informacije koje tražim - je li to za mene praktično ili bih trebao početi gunđati jer je riječ o dokazu dominacije Googlea?

Korisnici nisu glupi

Analiza zastupnika Europskog parlamenta da Google dominira u biznisu internetskih tražilica je ispravna. Ali zaključci koje oni donose na osnovu ove analize su pogrešni. Parlamentarci se ponašaju kao da korisnici interneta ne znaju za alternative poput Binga, Yahooa ili Duckduckgoa. Misle li da smo mi toliko ovisni i nesposobni da nismo u stanju sami promijeniti tražilicu koju koristimo?

Meni su poznate i druge tražilice, ali rezultati koje na njima dobijem su lošiji od svega onoga što mi nudi Google. To je jedni razlog zbog kojeg sam vjeran divu iz Mountain Viewa. To ne mora biti "brak do groba". Dominacija Googlea nije Božja zapovijed, a do bilo koje alternative u internetu može se doći uz maksimalno dva klika mišem. Ako EU želi raskomadati Google samo zato da bi ojačao njegove konkurente, onda je to pogrešan put.

Piše: Jörg Brunsmann/DW
28.11.2014. 16:06:00
http://m.metro-portal.hr/borba-divova-eu-protiv-googlea/88708/