objavljeno 27.11.2018. 09:01:00
PRIPAZITE :)

Bolje slatkiši nego zaslađeni napitci

Namirnice koje daju "praznu energiju", posebno zaslađena gazirana pića i voćni sokovi, imaju najviše štetnih utjecaja na zdravlje

Evo gdje leže najveći problemi
Evo gdje leže najveći problemi (Arhiva)

Šećer je već neko vrijeme neprijatelj zdravlja broj jedan, jer se broj ljudi koji pate od dijabetesa gotovo udvostručio u zadnjih četrdesetak godina - od 5 posto svjetske populacije dogurali smo do preko 9 posto, a trend rasta se ne smanjuje...

Upravo iz tog razloga progon namirnica s dodanim šećerima polako postaje lov na vještice, a mnogi su se odrekli omiljenih slatkiša kako bi se "zdravo hranili"... no, što ćemo sa zaslađenim napitcima na koje se obično ne gleda kao na problem?

Proizvodi s dodanom fruktozom u našu prehranu uveli su višak "siromašno hranjive energije", otkrili su znanstvenici - nanoseći štetni učinak na razinu šećera u krvi.

Kanadski tim istraživača nije našao rizik povezan s hranom i pićima koja imaju prirodnu fruktozu - poput voća, povrća, prirodnih voćnih sokova i meda. Međutim, slatki napitci rade nešto drugačije: napravljeni su od sastojaka koji "povećavaju" fruktozu i povećavaju razinu šećera u krvi.

Prije je bilo nejasno je li izbjegavanje hrane, u kojoj se nalaze prirodni šećeri, može biti korisno.

Trenutne preporuke su samo smanjiti unos hrane poput bezalkoholnih pića, žitarica za doručak, pekarskih proizvoda, slatkiša i slastica gdje se dodaju umjetni šećeri.

Istraživači iz St. Michael bolnice i Toronto University u Kanadi prikupili su rezultate od 155 studija koje su istraživale kako različita hrana koja sadrži šećer fruktozu utječe na razinu glukoze u krvi kod osoba sa i bez dijabetesa.

Tim je utvrdio da većina namirnica koje sadrže šećer fruktozu nemaju štetan učinak na razinu glukoze u krvi, sve dok ne "pružaju" višak kalorija. 

Voće i voćni sokovi mogu čak imati povoljan učinak na glukozu u krvi i kontrolu inzulina - naročito kod osoba s dijabetesom.

No, izgleda da namirnice koje daju "praznu energiju", posebno zaslađena gazirana pića i voćni sokovi, imaju najviše štetnih utjecaja na zdravlje. Istraživači objašnjavaju da veći sadržaj vlakana u voću može pomoći objasniti poboljšanja razine glukoze u krvi jer usporava oslobađanje šećera.

Autor studije dr. John Sievenpiper izjavio je: 'Ovi nalazi mogu mogu pomoći u davanju preporuka o važnim izvorima fruktoze u hrani u prevenciji i liječenju dijabetesa. Ali razina dokaza je mala i potrebna je veća i kvalitetnija studija."

27.11.2018. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/bolje-slatkisi-nego-zasladjeni-napitci/115577/