objavljeno 31.03.2014. 15:02:00
OPA!?

Bolje je imati višak nego manjak kilograma

Nakon svih poruka poslanih pretilim ljudima o opasnostima prevelike tjelesne mase za život, pokazalo je da je daleko opasnije biti previše mršav

Od viška glava manje boli
Od viška glava manje boli (Arhiva)

Pretilost je opasna po zdravlje, to je dobro poznata činjenica, no najnovije istraživanje provedeno u bolnici St. Michael's u Torontu pokazalo je da je čak puno opasnije imati premalo kilograma, tj. prenizak indeks tjelesne mase.

Naime, analizom velikog broja podataka iz 50 prethodnih istraživanja došli su do zaključaka koji će one mršave natjerati da se zabrinu. Sve su osobe u istraživanjima praćene barem pet godina, dok je premalom tjelesnom masom definiran indeks tjelesne mase ispod 18.5. 

Rezultati pokazuju da takve osobe imaju 1.8 pota veći rizik za preranu smrt od osoba normalne tjelesne težine, a pretili nemaju takve porazne šanse.

Pretile osobe, tj. one koje imaju BMI između 30 i 35 imaju 1.2 puta veći rizik od prerane smrti, dok ekstremno pretile osobe s BMI-jem iznad 35 imaju prosječno 1.3 puta veći rizik od prerane smrti od osoba normalne tjelesne mase (BMI između 18.5 i 25):

Stoga, ako već ne možete imati normalnu tjelesnu masu, neka onda bude veća, dulje ćete živjeti od mršavih.

31.03.2014. 15:02:00
http://m.metro-portal.hr/bolje-je-imati-visak-nego-manjak-kilograma/84132/