objavljeno 22.10.2009. 18:08:13
to je domoljublje!

Bogati Nijemci žele plaćati više poreze

Bogataši traže od CDU-a i Liberala da uvedu dopunski porez na imetak kako bi zemlja izašla iz krize

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Udruga dobrostojećih Nijemaca traži od nove demokršćansko-liberalne vlade da uvede dopunski porez na imetak kako bi se popunila proračunska rupa, javljaju njemački mediji u četvrtak.

"Porez na imetak je prihvatljiv i socijalno prikladan izlaz iz dramatična stanja njemačkog proračuna", rekao je Peter Vollmer, član inicijative "Apel za porez na imetak". Objasnio je kako bi viši porezi za bogate značili i pravedniju raspodjelu troškova krize.

"Bogati su u velikoj mjeri profitirali od rasta financijskih tržišta zadnjih godina pa je red da u većoj mjeri osjete i posljedice krize", smatra Vollmer.

Ta udruga, koja se prvi put javnosti obratila u svibnju ove godine, po vlastitim navodima ima 43 člana. Oni predlažu da svi građani s imetkom većim od 500.000 eura ove i sljedeće godine plate izvanredni porez od pet posto. Nakon toga, smatraju, trebalo bi ponovno uvesti redoviti porez na imetak koji je u Njemačkoj bio na snazi do 1997.

Članovi te inicijative u srijedu su ispred zgrade u Berlinu, u kojoj se održavaju koalicijski pregovori za sastav nove vlade, simbolički lažnim novcem popunjavali rupe u tlu koje su predstavljale "rupe u proračunu".

Mediji ne navode ni imena ni koliko je bogatstvo članova te inicijative. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 18:08:13
http://m.metro-portal.hr/bogati-nijemci-zele-placati-vise-poreze/24846/