objavljeno 06.01.2017. 12:45:00
ZRNCE ZNANJA

Blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja

Danas je blagdan Sveta tri kralja, koji su nazvani i Svetim mudracima i koji se u zapadnom kršćanstvu zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, a prema Evanđelju došli su se pokloniti Isusu nakon njegova rođenja u Betlehemu

Danas je blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja
Danas je blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja (Screenshot YouTube)

Blagdanom Bogojavljenja ili Sveta tri kralja zaključuje se središnji skup božićnih običaja. Taj je blagdan obilježen blagoslovom kuća, kojemu prethodi blagoslov vode u crkvi. 

Nekoć se blagoslovljenom vodom škropilo po kući, staji, vrtu, polju, pčelinjaku itd. Uz taj dan je vezan i običaj ophoda tzv. zvjezdara, trojice dječaka koji su odjeveni kao tri kralja sa zvijezdom. 

U tom običaju prisutne su kolede pa zvjezdari pjevaju božićne pjesme, ali i pjesme kojima se želi duhovno i materijalno dobro ljudima. Naravno, i ti ophodi su povezani s darivanjem čestitara. 

Kršćansko značenje blagoslova domova temelji se na božićnoj istini da se Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje blagoslovnu molitvu zazivom: "Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!". Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivlju da se Bog ne iseli iz naših domova.

Pjesnik A. G. Matoš to je rekao vrlo dojmljivo: "Samo onaj je čovjek, tko je živa kuća Božja". Stoga valja blagosloviti čovjeka, obitelj, da bi on sam, njegova obitelj i njegov svijet - bili dom Božji.

06.01.2017. 12:45:00
http://m.metro-portal.hr/blagdan-bogojavljenja-ili-sveta-tri-kralja/102346/