objavljeno 08.05.2011. 17:30:00
I TO JE MOGUĆE

Bizarni oblici majčinstva iz životinjskog svijeta

Svi imamo majku, i znamo što ona predstavlja, no neke životinje imaju malo drugačiju ideju o tome što znači biti dobra majka

Fotografija vijesti

Kokoš

Kokoši svoje obaveze shvaćaju vrlo ozbiljno. Stvaranje beskonačne količine kalcij karbonata za ljuske jajeta težak je posao. Stoga ukoliko kokoši ne dobiju dovoljno kalcija u svojoj prehrani, one razlažu vlastite kosti kako bi stvorile inkubator za svoje potomstvo.

Kukavica

Ptica kukavica je pronašla unikatan način podizanja potomstva, gdje susjedi odrađuju najteži posao. Ženka kukavice položi svoja jaja u tuđe gnijezdo, a na taj način zavara druge vrste ptica, obično manje, da preuzmu teret othranjivanja. Mlado od kukavice obično brže raste, prisiljavajući ostale mlade da napuste gnijezdo. Tada dobija punu pažnju svojih posvojitelja i mnogo veće šanse da preživi.

Mravi s Madagaskara

Sičušna ugrožena vrsta mrava s Madagaskara pod imenom Adetomyrma ima vrlo čudan način brige za potomstvo. Mrav prakticira nešto što bi se dalo opisati kao "nedestruktivni kanibalizam". Kada kraljica kolonije položi jajašca, ona i radnici u njima buše šićušne rupice kako bi se hranili njihovom hemolimfom - tjelesnom tekućinom koja je pandan krvi kod sisavaca. Znanstvenici ne znaju zašto točno to mravi rade. Ti insekti inače imaju socijalno ponašanje prenošenja tekućine, stoga možda prakticiraju rudimentarni oblik takvog ponašanja. Ličinke ne umiru, ali metoda je čudna.

Sivi kit

Ženke kita moraju preplivati velike udaljenosti kako bi zaštitile svoje mlado. Pacifički sivi kit migirira tisućama milja od hladnih artičkih voda bogatih planktonima, u hranom relativno siromašne tropske lagune meksičkih obala gdje rađa. I dok putovanje znači manjak hrane, južnije vode predstavljaju slobodu od predatora poput kita orke koji lovi mlade kitove.

Mladi ovdje također imaju vremena hraniti se majčinim mlijekom i tako izgraditi zaštitni pokrov koji će ih štititi u hladnim vodama Atrika. Ženke kitova gladuju mjesecima, te moraju proizvesti mlijeko za svoje mlado. Tijekom tog perioda mogu izgubiti i do 8 tona težine!

Pauk stegodyphus

Ženke ove vrste pauka jajašca polažu unutar mreže i paze ih dok se ne izlegnu. Majka za to vrijeme unutar sebe skladišti većinu svojih obroka za mlade, u obliku hranjive juhe. Kada su mladi stari oko mjesec dana, popnu se na leđa majke, ubiju je svojim otrovom, te pojedu. Nakon toga se okreću jedni drugima te se međusobno tamane dok ne napuste mrežu.

08.05.2011. 17:30:00
http://m.metro-portal.hr/bizarni-oblici-majcinstva-iz-zivotinjskog-svijeta/58605/