objavljeno 12.12.2017. 13:01:00
MEA CULPA?

Bivši potpredsjednik Facebooka: Facebook će razoriti društvo

Chamath Palihapitiya osjeća krivnju što je sudjelovao u razvijanju najpoznatije društvene mreže na svijetu

Facebook je postao globalni problem?
Facebook je postao globalni problem? (Arhiva)

Bivši Fecebookov potpredsjednik osjeća veliko žaljenje što je svojim radom pomagao razvoju "alata koji razdiru temelje funkcioniranja društva".

Chamath Palihapitiya radio je u odjelu povećanja koristnika prije nego što je 2011. otišao iz tvrtke i poručio: "Petlje koje smo razvijali ciljale su na stvaranje potrebe za društvenom pohvalom što rezultira kratkotrajno stvaranje dopamina. Poticali smo manjak razgovora, suradnje, razvoj krivih informacija i neistina." 

Palihapitiya govori da je Facebook globalni problem jer uništava temelje ljudskog ponašanja i međusopnog ophođenja. Njegov komentar stigao je svega dan poslije kritike koju je Facebooku uputio Sean Parker, jedan od osnivača. Parker kritizira način na koji tvrtka "iskorištava slabosti u ljudskoj psihologiji" stvaranjem "potrebe za društvenom pohvalom".

Palihapitiya tvrdi da ni on sam, niti njegova djeca, neće koristiti Facebook, te apelira na korisnike da dobro razmisle o vlastitom "odnosu" s društvenim mrežama. "Vi to ni ne zna te, no vaše je ponašanje programirano. Morat ćete odlučiti koliko se vremena i vlastite inteligencije želite odreći ako ga nastavite koristiti."

U posljednjih dana različite su se društvene mreže našle na meti brojnih kritika zbog toga što se vjeruje da platforme koje vladaju internetom sudjeluju i u stvaranju političkih diverzija.

Tako se, između ostalog, vjeruje da su američki predsjednički izbori 2016. i Brexit nastali kao posljedice Facebookovih algoritama i manipulacijama informacijama.

Piše: Andrea Holi
12.12.2017. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/bivsi-potpredsjednik-facebooka-facebook-ce-razoriti-drustvo/109088/