objavljeno 16.09.2009. 10:49:13
zemlja znanja?

Bit ćemo na začelju Europske unije po broju srednjoškolaca

Iako uporno tvrdi za želi biti zemlja znanja, Hrvatska stalno smanjuje troškove za unapređenje obrazovanja

(Wikipedia)

Posljedice odustajanja Vlade od uvođenja obavezne srednje škole za Hrvatsku će biti teške i dalekosežne. Upozorili su na to dvojica bivših ministara obrazovanja koji su se zalagali za uvođenje te obveze, Dragan Primorac i Gvozden Flego, prenosi Novi list.

Hrvatska će time izgubiti desetke tisuća potencijalnih srednjoškolaca i biti na začelju Europske unije.

- Oduzeli smo si još jednu granu razvoja i upropastili moguće promjene u školstvu. Time smo postali još jedna od zemalja na začelju Europske unije, a vladajuća je stranka još jednom promjenom u nizu stalnih promjena u svojoj politici dodatno izgubila na uvjerljivosti - izjavio je ministar obrazovanja u Račanovoj vladi, Gvozden Flego.

Žalostan je što klauzula o obaveznom srednjem školstvu nije uvrštena u Zakon o osnovnom i srednjem školstvu, na čemu je SDP inzistirao.

Posebno je ovom odlukom razočaran autor tog projekta, ministar obrazovanja u Vladi Ive Sanadera, Dragan Primorac.

- U narednih deset godina 80.000 učenika ostat će bez srednjoškolskog obrazovanja. Ta djeca nikad neće završiti srednju školu i zato se za taj projekt jednostavno mora osigurati novac - smatra Primorac te podsjeća da je u svim institucijama Europe taj projekt bio istican kao najveći hrvatski brand.

Bivši ministar podsjeća da je projekt podržalo i više od 85 posto građana. Manjak novca u državnoj blagajni za njega nije dovoljan razlog da se od tog projekta odustane.

Jedino Ljilju Vokić, ministricu prosvjete iz Tuđmanovog doba i ravnateljicu zagrebačke VII. gimnazije, odustanak od obavezne srednje škole nimalo ne smeta.

- Nema ga nitko na svijetu, pa zašto bismo mi? Taj je projekt Primorac krivo proračunao, svašta je obećavao - kaže Vokić.

Izjavljuje i da bi prvo trebalo riješiti mrežu škola i izgraditi nove, da djeca ne moraju putovati desecima kilometara i plaćati skupe autobusne karte.

Kad je bila ministrica, prisjeća se, otvorila je škole u Dugom Selu i Zaprešiću da djeca ne moraju vlakovima u školu, a i u Stonu, ali ju je Račanova vlada ugasila. Osim toga, kaže Vokić, djeci treba osigurati i zaposlenje.

- Na birou je 12.000 nezaposlenih sa srednjom ekonomskom školom, a i dalje se 'štancaju'. To je bacanje novca i stvaranje frustracija, zaključuje bivša ministrica prosvjete.

16.09.2009. 10:49:13
http://m.metro-portal.hr/bit-cemo-na-zacelju-europske-unije-po-broju-srednjoskolaca/22179/