objavljeno 02.10.2009. 21:09:07
iz susjedstva

BiH na putu u NATO

Bosna i Hercegovina zatražila je članstvo u MAP-u

(Getty Images)

Bosna i Hercegovina učinila je u petak prvi korak u pristupu NATO-u, zatraživši priključenje akcijskom planu za članstvo (MAP), no provedba reforma u BiH potrajat će još godinama.

Dužnosnici BiH zahtjev za priključenje MAP-u predali su glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu. Pozdravivši kandidaturu, upozorio je da Bosna i Hercegovina mora ispuniti NATO-ove standarde u područjima poput demokracije i vojne učinkovitosti.

"Bosna i Hercegovina mora nastaviti pa i ubrzati reforme, uključivo i one koje se odnose na demokratske institucije države", rekao je Rasmussen na konferenciji za tisak.

"Naša je zemlja odlučna provesti potrebne reforme koje će nas odvesti u euroatlantske integracije. A za to postoji politička volja", rekao je Željko Komšić, predsjedatelj predsjedništva BiH na konferenciji za tisak.

Prije dva tjedna američki diplomat Jacques Klein, bivši posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za BiH založio se za snažnu pomoć SAD-a za ulazak te zemlje u NATO. U intervjuu za bosansko izdanje Glasa Amerike istaknuo je da je međunarodna zajednica do sada potrošila 14 milijardi dolara za BiH, što je po glavi stanovnika mnogo više nego je nakon drugog svjetskog rata potrošeno na obnovu Njemačke ili Japana, a rezultati nisu ni blizu. Prema Kleinu, nefunkcioniranje BiH diskreditira Europsku Uniju, NATO i UN te je kao hitne mjere naveo člansto u NATO savezu, ekonomski razvoj i ustavne reforme. (hina/metro-portal)

02.10.2009. 21:09:07
http://m.metro-portal.hr/bih-na-putu-u-nato/23496/