objavljeno 11.10.2011. 07:44:00
KOSI TORANJ VOL. 2

Big Ben bi zbog naginjanja mogao postati nestabilan

Toranj se nagnuo 0,26 stupnjeva u smjeru sjeverozapada, odnosno oko pola metra na svom najvišem dijelu. Big Ben se naginje 0,9 milimetara na godinu

Fotografija vijesti

Možda i najpoznatiji simbol britanske prijestolnice, slavni toranj Big Ben, mogao bi postati nestabilan nakon što se nagnuo na jednu stranicu, javlja BBC. Ipak, to se vjerojatno neće dogoditi za naših života, budući da znanstvenici predviđaju da će sama struktura postati ugrožena tek za nekoliko tisuća godina, prenosi Hina.

Toranj se nagnuo 0,26 stupnjeva u smjeru sjeverozapada, odnosno oko pola metra na svom najvišem dijelu. Big Ben se naginje 0,9 milimetara na godinu.

Stručnjaci nisu sigurni što je uzrokovalo nagnuće tornja, a jedna od teorija je sušenje tla na kojem je izgrađen.

"Čuvar velikog sata" Mike McCann, osoba koja britanskom parlamentu odgovara za održavanje sata u tornju i njegova zvona, izjavio je BBC-ju da ovu pojavu prate od 1999. godine. "Imamo dosta podataka o tome i naši stručnjaci smatraju da će tek za negdje od 4.000 do 10 tisuća godina naginjanje postati problem", kazao je.

"Dakle, danas to nije bitno, ali moramo toranj imati na oku", dodao je.

Nagnuće od 0,26 stupnjava tek je jedna šesnaestina nagnuća Kosog tornja u Pisi.

Big Ben je ime zvona koje se nalazi u Tornju svetog Stjepana, poznatom i kao Clock Toweru, ali je s vremenom cijeli toranj kolokvijalno postao poznat pod nazivom Big Ben.

11.10.2011. 07:44:00
http://m.metro-portal.hr/big-ben-bi-zbog-naginjanja-mogao-postati-nestabilan/64202/