objavljeno 12.03.2010. 18:36:17
OKRUGLI STOL

Bez stabilnog financiranja nema neovisne javne televizije

Na okruglom stolu govorilo se o stupnju razvoja javnih medijskih servisa u Hrvatskoj s posebnim fokusom na HRT

(Wikipedia)

Neovisno i stabilno financiranje javnih medija temelj je njihovog profesionalnog i multimedijalnog razvoja, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Budućnost javnog radiotelevizijskog servisa u Hrvatskoj" na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ).

Na okruglom stolu su predstavnici medija, Delegacije EU u Hrvatskoj, Ministarstva kulture, Hrvatskog novinarskog društva (HND), FPZ-a i Centra za istraživanje medija i komunikacije (CIM) te saborski zastupnici progovorili o stupnju razvoja javnih medijskih servisa u Hrvatskoj s posebnim fokusom na Hrvatsku radio televiziju (HRT) i njenu ulogu u društvu.

Govoreći o financiranju javnih servisa u Europi pomoćnica glavnog ravnatelja HRT-a i članica Izvršnog odbora EBU-a Marija Nemčić rekla je da je nestabilan sistem financiranja najbolji put da se stvori politički ovisna javna televizija. Smatra da je utvrđeni iznos pretplate u Hrvatskoj bitno doprinio demokratizaciji HRT-a. Upozorivši na sve veći politički pritisak na javne servise u zemljama srednje i jugoistočne Europe, Nemčić je kazala da se velik broj javnih televizija na tom području nalazi pred bankrotom.

O važnosti stabilnog financiranja javne televizije složio se i predsjednik Upravnog odbora South East Europe Media Organisation (SEEMO) Boris Bergant ocjenivši da prelazak financiranja javnog servisa iz pretplate na financiranje iz budžeta generira političku intervenciju. To je garancija za propast javnog servisa kao neovisnog i pluralnog, rekao je.

Govoreći o novom zakonu o HRT-u i financiranju javnih medija državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen rekla je kako je cilj zakona osigurati stabilnost financiranja javnog radio-televizijskog servisa u skladu s preporukama EU i interesom Hrvatske. Uz to, zakonom bi se osiguralo da javni servis ne bude onaj koji remeti tržišno natjecanje i da se istovremeno otvori prostor komercijalnim nakladnicima da u pluralističkom društvu ostvare svoje interese.

Obuljen je kazala da će nakon što radna grupa završi prijedlog zakona o HRT-u i održane javne rasprave, taj prijedlog ići u saborsku proceduru u dva čitanja.

Napominjući da se najviše prigovara tajnovitosti procesa donošenja izmjena zakona savjetnica za društvena pitanja Predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec Mojzeš je u opširnom izlaganju podržala prijedlog HND-a i nevladinih udruga da se nacrt novog zakona o HRT-u uputi u javnu raspravu. Smatra da strukovne udruge "muči i zabrinutost zbog navodno povećanog utjecaja politike koji bi omogućio novi zakon".

Podsjećajući na razvoj medijske legislative u Hrvatskoj Vrabec Mojzeš kazala je da su 2003. donesene izmjene Zakona o HRT-u kojim su "osobito bili nezadovoljni predstavnici Hrvatskog novinarskog društva, jer se njegovim odredbama Hrvatska radiotelevizija zapravo ponovno vratila pod kontrolu politike".

Ocjenjujući da se u Hrvatskoj mnogi problemi politiziraju, saborski zastupnik SDP-a Antun Vujić, koji je sudjelovao u izradi Zakona, rekao je da je on osigurao stabilnost javnog medija te da ga nije napao HND već neki njegovi članovi koji su nastupali iz pozicije vlasnika pojedinih medija.

Govoreći o prijedlogu novog zakonu o HRT-u Vujić je kazao da on otvara neke dileme vezane uz moguću ovisnost HTV-a na faktore koji su izvan njega. Smatra kako treba vrlo dobro paziti što to znači tzv. ugovor s vladom i koje su kompetencije Nadzornog odbora.

"Mora se afirmirati postojeće Programsko vijeće i pretplata koja je ključan izvor nezavisnosti televizije", kazao je Vujić. Smatra i da bi trebalo bolje razdvojiti javni od komercijalnog sadržaja. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 18:36:17
http://m.metro-portal.hr/bez-stabilnog-financiranja-nema-neovisne-javne-televizije/35329/