objavljeno 26.09.2008. 09:11:39
VINO S MONTMARTRA

Berba u najstarijem pariškom vinogradu

Berba grožđa na Montmartreu

Fotografija vijesti

Na obroncima pariškog brežuljka Montmartre, nekoliko koraka ispod bazilike Sacre-Coeur, sredinom tjedna počela je berba grožđa koje se tradicionalno uzgaja na tom povijesnom mjestu u srcu Pariza.

Desetak svečano odjevenih berača grožđa, članova društva "Compagnons de Montmartre", naoružani škarama i košarama sudjeluju u berbi. "Vino je vrlo usko povezano s poviješću Montmartrea", otkrio je jedan od berača Michel Colon.

Na tome mjestu, gdje grad Pariz danas uzgaja grožđe za proizvodnju vlastitog vina, u srednjem vijeku vinogradarstvom su se bavile redovnice s Montmartrea.

Montmartre je 1860. postao dio Pariza, a tradicija vinogradarstva na tom mjestu, gdje su Parižani rado izlazili u slobodno vrijeme, nastavila se i zbog toga što je uvoz vina u Pariz podlijegao strogim propisima.

Tko pije vino s Montmartrea može skakati kao jarac, glasi uzrečica nastala u to vrijeme.

Kasnije je Montmartre privukao brojne umjetnike, između ostalih i Toulouse-Lautreca, koji je u vinu s brežuljka rado uživao u društvu plesačica iz kabareta "Moulin Rouge".

"Berba predstavlja vrhunac teškog rada tijekom čitave godine", izjavila je voditeljica pariških gradskih vrtova Irene Henriques. "Loze brzo rastu i mora ih se stalno podrezivati", pojasnila je.

Na obroncima Montmartrea raste oko 1.800 trsova, a vinogradari ih štite protiv nametnika isključivo prirodnim tvarima poput bakra i sumpora. Vinograd ima 27 različitih vrsta grožđa, a najzastupljenije su Gamay i crni Pinot.

Montmartre je jedan od 12 gradskih vinograda. Daje oko 12.000 kilograma crnog grožđa koje se nakon berbe prevozi u vinariju u vijećnici 18. pariškog okruga. Enolog Francis Gourdin, zadužen za proizvodnju vina, muku muči s činjenicom da se vinogradi nalaze na sjevernoj strani brežuljka, ali i s nečistim pariškim zrakom.

"Želim prizvesti pitko vino, koje zaslužuje ime Montmartre", izjavio je Gourdin koji je protekle godine proizveo 760 litara vina. Prije četiri godine, tuča je potpuno uništila berbu.

Dok Gourdin hvali svoje vino, ima znalaca koji ga kude. "Tu splačinu dao bih samo nekome kome želim zlo", opisao je vino s Montmartrea Garry Robert, koji se vinogradarstvom bavi u slobodno vrijeme.

Grad međutim nema poteškoća s prodajom, jer turisti i skupljači vrlo rado kupuju vino s tako poznatim geografskim podrijetlom. Prodajom vina, gradske vlasti financiraju projekte za djecu. (metro-portal/hina)

26.09.2008. 09:11:39
http://m.metro-portal.hr/berba-u-najstarijem-pariskom-vinogradu/12030/