objavljeno 03.10.2012. 16:56:57
OPET

Beogradska Parada ponosa zabranjena

Očekuje se da će premijer Ivica Dačić tijekom dana i službeno priopćiti da je Pride zabranjen

Dugine boje ugašene u Beogradu
Dugine boje ugašene u Beogradu (Arhiva)

Parada ponosa čije je održavanje najavljeno za 6. listopada i svi skupovi zakazani tog dana u Beogradu su zabranjeni, odlučilo je srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova na temelju sigurnosnih procjena, javljaju u srijedu beogradski elektronički mediji.

Očekuje se da će premijer Ivica Dačić tijekom dana i službeno priopćiti da je Pride zabranjen.

Ranije tijekom dana otvoreno pismo i zahtjev za zabranu manifestacije koja promiče prava LGBT zajednice premijeru Ivici Dačiću, koji je ujedno i ministar unutarnjih poslova, uputio je vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej, nazivajući ovu manifestaciju "paradom srama".

Patrijarh Irinej zatražio je i zabranu održavanja izložbe fotografija "Ecce Homo" švedske umjetnice Elisabeth Olsson, čiji je prvi grad-domaćin u istočnoj Europi trebao biti Beograd, na kojima je Isus Krist prikazan u ženskoj odjeći.

Otvaranje izložbe zakazano je za srijedu navečer u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a trenutačno su u kvartovima oko ovog centra raspoređene jake policijske snage.

U priopćenju postavljenom na web stranici SPC i dostavljenom medijima, patrijarh navodi da je riječ o najavljenoj "tragično-komičnoj paradi srama", koja baca tešku moralnu sjenu na Beograd, kršćansku kulturu i na dostojanstvo obitelji. Istodobno, patrijarh izložbu "Ecce Homo" karakterizira kao "duboko uvredljivu" za kršćansku kulturu i obitelj kao temelj društva.

03.10.2012. 16:56:57
http://m.metro-portal.hr/beogradska-parada-ponosa-zabranjena/74174/