objavljeno 13.12.2022. 08:30:00
EH, DA...

Bauk korupcije kruži Bruxellesom

U Europskom parlamentu vladaju bijes i šok zbog korupcijskog skandala, u vezi s kojim je uhićena i potpredsjednica tog tijela. Političari traže odlučne i stroge konzekvence

Nije to samo naš stil...
Nije to samo naš stil... (Arhiva)

Grčkoj potpredsjednici Europskog parlamenta Evi Kaili, koja je uhićena zbog sumnje za korupciju, oduzete su sva ovlasti, odlučila je predsjednica parlamenta Roberta Metsola.

O tome hoće li Kaili biti smijenjena i s dužnosti potpredsjednice mora odlučiti sam parlament. Metsola je za ponedjeljak poslijepodne zakazala razgovor sa šefovima zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

Kaili je do sada bila jedna od 14 potpredsjednika. Ona i drugi uhićenici navodno su dobili novac od Katara kako bi utjecali na političke odluke u korist zemlje-domaćina aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Stotine tisuća eura u gotovini

Bivša TV-voditeljica i članica grčkog Pasoka Evdokija Eva Kaili (44) privedena je u petak s još petoro osumnjičenih. Prema izvještajima medija, četvoro ih je zadržano u pritvoru, među njima i Kaili. U pretresima u Bruxellesu navodno su pronađene torbe pune novca - ukupno 600.000 eura u gotovini, a zaplijenjeni su i mobilni telefoni.

Belgijski list Le Soir piše da je novac pronađen i u stanu Eve Kaili. Pored nje, uhićeni su i bivši socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu iz Italije Antonio Panzeri, kao i Kailin partner, također Talijan, koji je u parlamentu radio kao savjetnik za vanjsku politiku i ljudska prava. U subotu navečer pretresena je kuća još jednog europarlamentarca. Prema pisanju medija, u pitanju je belgijski socijaldemokrat Mark Tarabella.

Istraga treba pokazati jesu li Kaili i ostali nezakonito zastupali interese Katara. Kaili je u studenome privukla pažnju kada je Europski parlament raspravljao o rezoluciji koja je trebala kritizirati odluku o održavanju SP-a baš u Kataru. Ona je tada rekla da je Katar vodeća zemlja kada je riječ o pravima radnika. A aktualno Svjetsko prvenstvo je, prema njenom mišljenju, dokaz da „sportska diplomacija može donijeti povijesnu promjenu u zemlji čije su reforme inspirirale arapski svijet".

Domaćin Svjetskog prvenstva godinama je kritiziran zbog stanja ljudskih prava i uvjeta za strane radnike. Brojni članovi bivšeg Izvršnog odbora FIFA-e, koji je Kataru 2010. dodijelio Svjetsko prvenstvo, do danas su osuđeni za korupciju. Katar je uvijek negirao navode o podmićivanju.

U Bruxellesu djeluje 25.000 lobista

Skandal sa hapšenjem Kaili i ostalih mogao bi nanijeti veliki udarac imidžu Europskog parlamenta, koji se rado prezentira kao lider u borbi protiv korupcije. Zastupnica iz redova njemačkog SPD-a i također potpredsjednica EP-a Katarina Barley zbog toga je i šokirana i razočarana: „Ne toleriramo korupciju. Korupcija je otrov za demokraciju", rekla je Barley. Ona je ujedno podsjetila da Europski parlament u stvari ima stroga pravila kada je riječ o radu lobista, mnogo stroža od većine nacionalnih parlamenata.

„Europski parlament je zapravo jedan od najtransparentnijih u Europi", naglašava i Daniel Freund, jedan od predsjednika radne grupe Europskog parlamenta za borbu protiv korupcije. I taj zastupnik njemačkih Zelenih je šokiran zbog istrage i traži da se optužbe u potpunosti razjasne.

Međutim, kako u svom komentaru ukazuje Klaus Rehme, stalni izvjestitelj njemačkog radija Deutschlandfunk iz Bruxellesa, mnoga od tih pravila o transparentnosti Europskog parlamenta su „dobrovoljna, njihov nadzor je neadekvatan, a činjenica da su treće zemlje izuzete od zahtijeva za objavom (podataka) stvara prazninu veliku kao vrata".

„Oko 25.000 lobista luta Bruxellesom", ukazuje Rehme i zaključuje da „pravila o transparentnosti moraju biti revidirana i poboljšana kako bi se zaštitila velika većina zastupnika koji svakodnevno nastoje da Europski parlament zaista učine kredibilnim glasom svih Europljana".

13.12.2022. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/bauk-korupcije-kruzi-bruxellesom/140384/