objavljeno 25.03.2008. 21:32:40

Bambi i Nemo junaci borbe za okoliš

Disneyjevi junaci ipak se smatraju herojima

O njima se govorilo kao trivijalnim, sentimentalnim i konzervativnima, no Disneyjevi crtići mogli bi biti puno radikalniji nego što se isprva činilo. Profesori s Cambridgea pozdravili su Disneyjeve crtane zvijezde kao neopjevane heroje. Prema riječima profesora Davida Whitleyja sa Sveučilišta Cambridge, animirani filmovi poput ‘Bambija’, ‘Kralja lavova’ i ‘Knjige o džungli’ pomogli su generacijama djece da stvore kritičku svijest o osporavanim problemima okoliša.

- Disneyjeve filmove često se kritiziralo kao neautentične jer navodno podilaze ukusu šire publike više no što razvijaju animacijski medij na provokativan način. A zapravo, oni su nas naučili poštovati prirodu - rekao je Whitley.

Disneyjeve temeTeme koje zagovaraju očuvanje prirodnih bogatstava prožimaju gotovo sve Disneyjeve crtiće.

Upravo te ideje iznio je u svojoj knjizi ‘The Idea of Nature in Disney Animation’. Temama koje zagovaraju očuvanje prirodnih bogatstava prožeti su gotovo svi Disneyjevi crtići. Prvi njihov dugometražni film iz 1937., ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’ pokazuje kako ljudi mogu očuvati prirodu i čak uvesti neki red. Crtić ‘Potraga za Nemom’ Whitley je pak opisao kao parabolu našeg vremena, koja dramatizira kontradiktorne stavove u našem odnosu prema prirodi.

Kako se mišljenja mijenjaju, tako se i kompanija Disney danas slavi kao zagovornik očuvanja okoliša što, naravno, ide u korist njezinim animiranim junacima. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
25.03.2008. 21:32:40
http://m.metro-portal.hr/bambi-i-nemo-junaci-borbe-za-okolis/4848/