objavljeno 21.06.2013. 08:02:00
SJAJNO!

Bakterije ćemo ubijati srebrom

Za srebro se odavno zna da ima snažan učinak na bakterije, a novo je istraživanje to samo potvrdilo

Rezistentne bakterije postaju prošlost?
Rezistentne bakterije postaju prošlost? (Arhiva)

Tradicionalna i alternativna medicina našle su se na istoj strani i potaknuli nadu da je priča o neučinkovitosti antibiotika završena. Naime, o antibakterijskim kvalitetama srebra govorio je još Hipokrat pred gotovo 2.500 godina, ali je tijekom vremena taj način upotrebe srebra nekako završio na alternativnoj strani.

Zadnjih godina ionizirano, koloidno srebro postalo je popularno i razvijeno je više načina upotrebe, no tradicionalna je medicina bila, kao i obično, skeptična. Novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Boston pokazalo je da srebro u obliku otopljenih iona napada bakterije čineći njihove stanične membrane propusnijima i potičući stvaranje reaktivnih spojeva kisika.

Kad se tome dodaju antibiotici, njihova se snaga pojačava i do tisuću puta, i nema te bakterije koja može odoljeti takvom napadu. Čak su i velike gram-negativne bakterije koje su najčešće neprobojne za antibiotike u ovoj kombinaciji nemoćne.

Kako se već godinama govori da nije pronađen niti jedan revolucionarno nov antibiotik koji bi se mogao uhvatiti u koštac sa sve većim brojem superbakterija otpornih na antibiotike, krenulo se i na dno mora kako bi se našli spojevi koji bi mogli pomoći, jer je situacija prilično dramatična.

No, upotrebom ove tehnologije katastrofična predviđanja britanske znanstvenice Sally Davies koja je opasnost od rezistentnih bakterija usporedila s terorizmom i globalnim zatopljenjem ipak se neće ostvariti, a oni koji su i do sada koristili srebro i zaklinjali se u njegovu učinkovitost mogu samo razvući širok osmijeh. 

21.06.2013. 08:02:00
http://m.metro-portal.hr/bakterije-cemo-ubijati-srebrom/78849/