objavljeno 15.09.2008. 10:03:11
PRVI SNIJEG

Badiće u ormare

Priroda nas ponovno upozorava tko je glavni u našem odnosu...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ankica Vrdoljak, CROPIX)

Dugo toplo ljeto je prema svemu sudeći daleko iza nas. No činjenica da smo još prošli vikend bili na temperaturama višim i od trideset stupnjeva dovela je naše organizme u već uobičajeno stanje šoka pri naglih temperaturnim promjena. Iako sunce i topliji dani nisu u potpunosti iza nas, možemo sigurno tvrditi kako je 'bablje ljeto' na izmaku.

Rujan je prema statističkim podacima mjesec hladniji od kolovoza, za oko 4 °C. U kopnenim predjelima ona iznosi oko 16°C, na sjevernom Jadranu oko 19°C dok se najtoplije zadržava u Dalmaciji gdje je srednja dnevna temperatura oko 21°C. Sukladno temperaturi zraka kreće se i temperatura mora koja je uobičajeno rujanskih dvadesetak stupnjeva, još pogodna za kupanje onih odvažnijih. 

Naš je ovogodišnji rujan, čini se - vrtirep. Nakon najviših zabilježenih temperatura zraka od kada se one prate, početkom mjeseca, današnje temperature između 9 i 14 stupnjeva Celzijevih, a u gorju i niže, izazvale su znatan šok i natjerale građane da iz svojih ormara izvuku toplu i kišnu odjeću, preskočivši prijelazno razdoblje kako bi se naše tijelo postupno aklimatiziralo za tmurne i kišovite jesenske dane.

Dok mi još peremo naše kupaće kostime meteorolozi su nas jučer šokirali najavom kako neće biti ništa neobično ukoliko ovih dana padne i prvi snijeg, naravno, samo u najvišem gorju. Dok užurbano pospremamo ventilatore i provjeravamo kako se na daljinskom od klime ugađa opcija - grijanje, oni nas tješe kako će krajem tjedna biti bolje, jer sa zrakama sunca dolazi i znatno viša temperatura zraka pa će oni vrjedniji imati još lijepih dana za berbu plodova u voćnjacima i vinogradima. 

Da je ljeto iza nas dokazuje i jaka bura te temperatura između 17 i 23 stupnjeva Celzijusevih koja i gostima na našoj obali daje do znanja kako je sezona lagano iza nas. Ipak, ove su temperature pogodne barem za sjeverne Europljane koji su navikli na Baltik i znatno niže temperature kupanja u moru pa im čini se ovo zahlađenje i godi.  (METRO PORTAL)

15.09.2008. 10:03:11
http://m.metro-portal.hr/badice-u-ormare/11663/