objavljeno 15.10.2014. 09:01:00
PROUČITE

Bacate li najzdravije dijelove namirnica?

Svakodnevna upotreba nekih namirnica prešla nam je u naviku, a vrlo često bacamo najvrjednije dijelove namirnica bez razmišljanja

Kora jabuke prirodni je antioksidans
Kora jabuke prirodni je antioksidans (Arhiva)

Najzdraviji dijelovi namirnica vrlo često su oni koje ne koristimo i bacamo ih po navici, pa evo nekoliko primjera koje biste trebali zapamtiti.

Primjerice, stabljika blitve puna je glutamina, aminokiseline koja ima važnu ulogu u oporavku organizma i ozdravljenju, pa je preporuka da je isjeckate i kuhate zajedno s listovima kako biste mogli uživati u svim blagodatima ove čudesne biljke. 

>> Najzdravije namirnice najzdravijih kuhinja na svijetu >>

Listovi cikle potaknuli su ljude na uzgajanje ove biljke, a korištenje korijena počelo je tek kasnije. Listovi su prepuni kalcija, vitamina A i K, vlakana i željeza, a okus im je vrlo zanimljiv - nešto između cikle i kelja. Stavite ih u salatu, oduševit će vas.

Kora jabuke prepuna je kvercetina, antioksidansa koji je odličan za mozak i pluća, a uz to sadrži više vitamina i vlakana od ostatka jabuke. Nabavite domaće, neprskane jabuke i pomozite svom tijelu.

>> Najzdraviji plodovi jeseni >>

Kora krumpira najzdraviji je dio ovog gomolja, jer u njoj ima više vlakana nego u cijelom krumpiru, a uz to se može naći obilje kalija, kalcija, vitamina B i C i željeza, stoga, pecite krumpir s korom u pećnici što češće. 

Kora lubenice također se baca, no i tu griješimo - puna je L-citrulina, aminokiseline koja olakšava bol u mišićima i pomaže pri treningu. 

>> Koje dijelove namirnica ne bi trebali bacati >>

Kora naranče puna je flavonoida, kao uostalom i kore ostalih agruma, koji djelotvorno utječu na snižavanje kolesterola i učinkovito se bore protiv upala i srčanih bolesti. Nabavite domaće limune i naranče i naribajte koricu u omiljenu slasticu i jelo.

15.10.2014. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/bacate-li-najzdravije-dijelove-namirnica/87810/