objavljeno 25.06.2008. 21:45:22

Aziju očekuje ‘plimni val ljudi’

Otvaranje radnih mjesta i pružanje usluga za 1,1 milijardu ljudi, koliko se očekuje da će nagrnuti u azijske gradove tokom narednih 20 godina, predstavlja zadatak s kakvim se čovječanstvo nikad nije suočilo, upozorio je Haruhiko Kuroda, predsjednik Azijske uprave za razvoj.

Kuroda je na Samitu svjetskih gradova, koji je u toku u Singapuru, kazao da se broj građana azijskih gradova svakog dana poveća za više od 100.000.

Urbani uspjesiKao primjeri uspješnog urbanog planiranja na skupu su navedeni Dublin, Bilbao i Barcelona. Singapur je istaknut i kao primjer uspješnog sistema prometa.  

Gradovima svijeta potrebna su veće investicije i održiva infrastruktura, ali se svake godine zabilježi globalni manjak ulaganja u gradsku infrastrukturu u visini tri milijarde dolara, upozorava Kuroda.

Pozivajući se na najnoviji izvještaj ADB-a pod nazivom ‘Upravljanja azijskim gradovima’, Kuroda je rekao da je broj stanovnika Londona tokom 130 godina uvećan sa milijun na osam milijuna, dok su azijski gradovi izloženi ‘plimnom valu ljudi’. (totalportal) 

25.06.2008. 21:45:22
http://m.metro-portal.hr/aziju-ocekuje-plimni-val-ljudi/9069/