objavljeno 01.06.2021. 11:31:00
SEZONA

Autoceste spremne za turističku sezonu

Autoceste u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) spremne su za povećani promet od lipnja uslijed turističke sezone u kojoj će putnicima biti dostupne neke nove usluge

Sve je spremno...
Sve je spremno... (Arhiva)

"U održavanje autocestovne mreže ove godine planiramo uložiti 404,9 milijuna kuna, od čega u investicijsko (izvanredno) održavanje 276,1 milijuna kuna, a u redovno održavanje 128,8 milijuna kuna. U uređenje mreže odmorišta planirano je ulaganje od oko 25 milijuna kuna, a u sigurnost na autocestama oko 75 milijuna kuna", iznose na upit Hine iz HAC-a podatke o investicijama ove godine i očekivanjima od turističke sezone i prometa.

Bolja odmorišta i učestalije ophodnje autocesta

Među odmorištima na autocestama u koja ulažu u modernizaciju ugostiteljskih, benzinskih i drugih objekata te usluge u suradnji s ugovornim korisnicima cestovnog zemljišta za turističku sezonu 2021., iz HAC-a ističu odmorišta Vukova Gorica na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik te Križ sjever i Križ jug, Rastovica sjever i Spačva sjever na autocesti Bregana-Zagreb-Lipovac, zatim Lepenica na autocesti Bosiljevo-Rijeka te Rupa istok i Rupa zapada na autocesti Rupa-Rijeka-Žuta Lokva.

"I većina pratećih uslužnih objekata na autocestama investirala je u uređenje interijera te u nove sanitarne čvorove opremljene najsuvremenijom opremom, kako bi poboljšali/povećali razinu kvalitete i uslužnosti na odmorištima", dodaju iz HAC-a.

Kao i svake godine, tako se i prije ove ljetne sezone u HAC-u obavljaju i pripreme radnika i vozila za redovnu ophodnju i nadziranje autocesta, koje će ove sezone u dane vršnog prometnog opterećenja odnosno u dane vikenda i praznika biti učestalije.

"Iako je ophodna služba prisutna na autocestama 0-24 h, tijekom turističke sezone planira se uvesti pripravnost za ostale operativne izvršitelje koji su ključni za žurno otklanjanje kvarova i nedostataka na opremi i sustavima (npr. električari). Imamo i ugovor sa vanjskim izvođačem usluga izvlačenja, uklanjanja i odvoza teretnih vozila i autobusa te osobnih vozila sa dionica autocesta, no s obzirom na duljinu od više od 1.000 km autocesta, uvodimo i uslugu prijevoza, kojom će HAC vikendima i praznicima u vršnim opterećenjima dodatno rasporediti i vlastita vozila za izvlačenje osobnih vozila na kritičnim lokacijama i koja će se koristiti samo u slučajevima incidentnih situacija i krajnje nužde", poručuju iz HAC-a.

01.06.2021. 11:31:00
http://m.metro-portal.hr/autoceste-spremne-za-turisticku-sezonu/132377/