objavljeno 12.02.2008. 00:42:55

Atentat na predsjednika

Jose Ramos-Horta ranjen je mecima u trbuh ispred svoje kuće u Diliju
Jose Ramos-Horta ranjen je mecima u trbuh ispred svoje kuće u Diliju (Reuters)

Premijer Istočnog Timora Xanana Gusmao proglasio je jučer 48-satno izvanredno stanje i policijski sat u toj zemlji nakon atentata na predsjednika Josea Ramosa-Hortu. Predsjednika su napali odmetnuti vojnici ispred njegove kuće u Diliju i ranili ga u trbuh. Prebačen je u australsku vojnu bolnicu u Darwinu i u teškom je stanju, no liječnici tvrde da je stabilno. Odmetnici su napali i samog premijera, no on je izbjegao ranjavanje.

Ranjeni predsjednik Ramos-Horta i njegov sunarodnjak biskup Carlos Belo dobili su 1996. godine Nobelovu nagradu za mir zbog nenasilne borbe za neovisnost Istočnog Timora, koja je konačno i ostvarena uz pomoć UN-a i proglašena 2002. godine. Istočni Timor s milijun stanovnika (Malajci i Merlanezi), od kojih je polovica nepismena, jedna je od najsiromašnijih zemalja Azije, unatoč velikim ležištima nafte i plina.

U zemlji vlada nezaposlenost i nasilje. Smatra se da su atentati djelo pobunjeničkih vojnika kojima je na čelu Alfredo Reinado. Prema nekim nepotvrđenim izvješćima Reinado, koji je 2006. godine pokrenuo pobunu, jučer je poginuo.

KritičnoU istočnom timoru proglašeno je izvanredno stanje, a predsjednik je i dalje kritično.

Piše: HINA
12.02.2008. 00:42:55
http://m.metro-portal.hr/atentat-na-predsjednika/2786/