objavljeno 19.11.2008. 09:57:43

Argerich i Maisky pred prepunim Lisinskim

Pijanistica Martha Argerich
Pijanistica Martha Argerich (Corbis)

Dvoje istaknutih svjetskih umjetnika, pijanistica Martha Argerich i čelist Mischa Maisky nastupili su jučer na zajedničkom koncertu u prepunoj zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog s djelima Beethovena, Messiaena, Griega i Šostakoviča.

Publika je ovacijama ispratila vrhunske glazbenike koji su zauzvrat odsvirali i dva dodatka.

Martha Argerich (Buenos Aires 1941.) jedna je od najvećih pijanistica današnjice. Glasovir je počela učiti već s tri godine, a debitirala je kao osmogodišnjakinja. Godine 1955. s obitelji seli u Europu gdje nastavlja školovanje kod vodećih umjetnika, a sa 16 godina osvojila je Međunarodno pijanističko natjecanje u Ženevi. Sedmo Međunarodno pijanističko natjecanje Frederick Shopin u Varšavi osvojila je s 24 godine, nakon toga snimila prvu ploču i debitirala u SAD-a nastupom u Lincoln Centru.

Kako se ističe u programskoj knjižici, njezina tehnika sviranja smatra se nenadmašivom i često se uspoređuje s onom Vladimira Horowitza. Hrvatska i svjetska javnost pamti je i po tome što je učinila presedan napustivši svoje mjesto u žiriju Schopinovog natjecanja u Varšavi 1980. čime je izrazila neslaganje s izbacivanjem mladog Ive Pogorelića u trećem krugu natjecanja.

Mischa Maisky (Riga, 1948.) violončelo je počeo učiti s osam godina na Konzervatoriju u Rigi, a od 1975. u Sankt Peterburgu. Sa 17 godina pobijedio je na Međunarodnom natjecanju Čajkovski u Moskvi poslije čega je na poziv Mstislava Rostropoviča, jednog od članova žirija, prešao na moskovski Konzervatorij. Godine 1972. emigrirao je u Izrael, a međunarodnu pozornicu osvojio je nastupom u SAD-u s Izraelskom filharmonijom.

Tijekom duge karijere Maisky je podjednako nastupao kao solist i komorni glazbenik te surađivao s najvećim svjetskim umjetnicima. Osim Marthe Argerich to su Vadim Repin, Julian Rachlin, Maxim Vengerov, Gidon Kremer te brojni dirigenti - Bernstein, Abbado, Aškenazi i drugi. (hina/metro-portal)

19.11.2008. 09:57:43
http://m.metro-portal.hr/argerich-i-maisky-pred-prepunim-lisinskim/13166/