objavljeno 07.01.2017. 17:01:00
UPS

Arbitraža s MOL-om košta 30 milijuna dolara

Prema pravilima i odluci arbitražnog panela, Hrvatska kao strana koja je izgubila spor mora snositi većinu troškova

Fina rupa u proračunu ...
Fina rupa u proračunu ... (Arhiva)

Ukupni troškovi arbitraže između Hrvatske i MOL-a pred arbitražnim sudom Komisije ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL) iznose više od 30 milijuna dolara (oko 215 milijuna kuna), potvrđeno je Večernjem listu iz više izbora.

Prema pravilima UNCITRAL-a, ali i prema odluci arbitražnog panela, Hrvatska, kao strana koje je izgubila spor, mora snositi većinu troškova, a prema odluci arbitara Hrvatsku će sama arbitraža s MOL-om oko upravljačkih prava u Ini stajati više od 20 milijuna dolara - oko 144 milijuna kuna. 

Odluka arbitražnog panela koji su činili Britanac iz Hong Konga Neil Kaplan, Šveđanin iz SAD-a Jan Paulsson te profesor iz Zagreba Jakša Barbić na gotovo 200 stranica obrazlaže razloge za odbacivanje hrvatskih tvrdnji o mitu koje je navodno bivši premijer Ivo Sanader primio od šefa MOL-a Zsolta Hernádija u zamjenu za predaju upravljačkih prava Ine nije dostupna javnosti. Sam proces, koji je bio tajan, moguće je objaviti ako se obje strane po tom pitanju slažu, a Večernji doznaje kako hrvatska strana nije voljna objaviti tu odluku.

Hrvatska i mađarska strana za rad aribtara i suda uplatila je između milijun i milijun i pol dolara, no taj iznos je samo jedan segment u ukupnim troškovima u koje, prema pravilima UNCITRAL-a ulazi naknada arbitara, njihovi putni troškovi, troškovi i plaće vještaka, putni i drugi troškovi svjedoka, troškovi za funkcioniranje suda te troškovi pravnog zastupanja obiju strana.

U pravilima stoji kako neuspješna strana u postupku snosi troškove, no arbitražni tribunal ima mandat stranci koja je izgubila doznačiti "razumne troškove", što znači da su obje strane tribunalu predočile sve troškove, a tribunal je odredio da, uz svoje te troškove funkcioniranja suda veliku većinu troškova MOL-a mora platiti Hrvatska.

Hrvatska će tako platiti troškove zastupanja američke odvjetničke tvrtke Squire Patton Boggs, te većinu troškova odvjetnika tvrtke Dechert koju je za zastupanje u arbitraži angažirao MOL.

Hrvatsku i MOL iste pravne tvrtke zastupaju u arbitraži pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu po pitanju plinskog biznisa, koju je MOL pokrenuo krajem 2013. godine.

Kako bi odgovorila na tu tužbu, tadašnja Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem pred UNICTRALO-om je početkom 2014. pokrenula tužbu kojom je tražila da se izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju proglase ništetnim jer dokumenti dokazuju korupciju zbog koje je Sanader Mađarima prepustio kontrolu u Ini, a koju je Hrvatska u odluci suda krajem prosinca izgubila.

Visoki troškovi arbitraže pred UNCITRAL-om opravdavaju se kompleksnim poslom kojeg su imali arbitri, kao i troškovima samog postupka, a samo za usporedbu Hrvatska je za arbitražu u slučaju razgraničenja sa Slovenijom do trenutka izlaska iz procesa potrošila oko 4,1 milijun dolara.

07.01.2017. 17:01:00
http://m.metro-portal.hr/arbitraza-s-mol-om-kosta-30-milijuna-dolara/102370/