objavljeno 04.06.2017. 14:17:00
DOĐITE!

Animafest Zagreb 2017. - 27. Svjetski festival animiranog filma

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se od 5. do 10. lipnja na već poznatim lokacijama u kinima Europa i Tuškanac te na jednoj novoj koja se uskoro treba otvoriti - u Kinoteci

Animafest po 27. put
Animafest po 27. put (Arhiva)

Između više od 1600 prijavljenih filmova iz 76 zemlja, za ovogodišnje, 27. izdanje festivala odabrano ih je 44 u Veliko natjecanje, 46 u Studentsko natjecanje, a devet u natjecanje dugometražnih filmova', rekao je umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić na konferenciji za novinare.

Filmovi Eve Cvijanović, Danijela Žeželja, Božidara Trkulje, Špele Čadež, Chintis Lundgren i Michaele Müller u Velikom natjecanju pokazuju kako je domaća scena i dalje globalno relevantna. Neki su od tih filmova uspješne koprodukcije koje pokazuju kako je hrvatska animacija sa svojim producentskim kućama poput Zagreb Filma, Bonobostudia, Adriatic Animationa i Kinorame prestižan međunarodni partner u umjetničkom stvaralaštvu, istaknuo je.

Prisutnim predstavnicima medija putem Skypea se iz Kanade obratila i Eva Cvijanović, redateljica filma Ježeva kuća, adaptacije omiljene poeme Branka Ćopića u raskošni lutka-film, nedavno nagrađene i na Berlinaleu. Autorica je naglasila kako je avantura rada na filmu započela 2014. godine baš na Animafestu.

Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Jedna od središnjih tema odnos je stripa i animacije. Producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić istaknule su kako Animafest nije samo festival za animirano-filmske sladokusce i profesionalce, već i istinski obiteljski festival na kojemu najmlađi i njihovi roditelji mogu uživati u filmovima prilagođenima svome uzrastu te brojnim aktivnostima na otvorenom.

04.06.2017. 14:17:00
http://m.metro-portal.hr/animafest-zagreb-2017-27-svjetski-festival-animiranog-filma/105349/