objavljeno 05.06.2008. 22:27:47

Animafest ‘Sestrama Pearce’

Svečanom ceremonijom sinoć u Zagrebu završilo kratkometražno izdanje Animafesta

Usidjelice su pobijedile u konkurenciji 94 filma
Usidjelice su pobijedile u konkurenciji 94 filma

Sinoć je u kinu Europa održana svečana ceremonija dodjele nagrada 18. Animafesta. Veliku nagradu, u konkurenciji od 94 animirana filma iz cijelog svijeta, zbog originalnog grafičkog stila i izvrsne režije odnijele su ‘Sestre Pearce’ Luisa Cooka, priča o dvije oronule stare usidjelice na pustom otoku u produkciji poznatog londonskog Aardman studija. Nagradu Zlatni Zagreb žiri je dodijelio njemačkom filmu ‘Kržljavi’.

- Smatramo ga drugim filmom festivala zbog snažnog i čistog dizajna koji nosi jaku i šokantnu poruku - istaknuli su članovi žirija u obrazloženju.

Posebne nagrade

“Drugi film festivala je ‘Kržljavi’ zbog snažnog i čistog dizajna koji nosi jaku i šokantnu poruku.”
Obrazloženje članova žirija 

Nagradu ‘Zlatko Grgić’ dobio je ‘Hezurbeltzak, obični grob’ Španjolke Izibene Onederra, a posebne nagrade pripale su izvrsnom mađarskom šumskom spotu ‘KJFG No. 5’, ‘Prognozi’ Adriaana Lokmana i ‘Gospođi Tutli-Putli’.

Jedno od tri posebna priznanja dobio je mladi Splićanin Veljko Popović za ‘Onu koja mjeri’, s kojom idući tjedan putuje na festival animacije u francuski Annecy. Studentsko natjecanje obilovalo je izvrsnim ostvarenjima, a među 79 naslova nagradu ‘Dušan Vukotić’ za najbolji studentski film dobio je finski ‘Neodoljivi osmijeh’ o stjuardesi koja pokušava udovoljiti svima.

UsidjeliceVeliku nagradu, u konkurenciji od 94 animirana filma iz cijelog svijeta, zbog originalnog grafičkog stila i izvrsne režije odnijele su ‘Sestre Pearce’ Luisa Cooka, priča o dvije oronule  usidjelice na pustom otoku, u produkciji poznatog londonskog Aardman studija. 

Dječji žiri u sastavu Patrik Horvat, Paloma Quinn Mills, Anja Sever, Anna Šagadin i Anđela Žapčić ‘Moj sretni završetak’ Milena Vitanova nakon puno razmišljanja proglasili su najboljim filmom za djecu, a posebna priznanja dodijelili su ‘Animatou’, ‘Oktapodima’ te ‘KJFG No. 5’ koji je dobio i nagradu Animafestove publike zvanu ‘Mr. M’.

Projekcije i danas

Projekcija nagrađenih filmova održat će se danas u 21.30 sati u kinu Europa. U Europi je danas na programu i izbor od sedam filmova koje dječji žiri preporučuje svojim vršnjacima u 13.00, a Animafest je one starije odlučio počastiti dugometražnim animiranim hororom ‘Strah od mraka’ u 17 sati, također u kinu Europa. U istom je kinu sutra na redu i  Animirana subota za djecu - u 11, 17 i 19 sati reprizirat će se filmovi iz dječjeg programa, pogodni za uzrast od 4. do 8. razreda osnovne škole. (METRO) 

05.06.2008. 22:27:47
http://m.metro-portal.hr/animafest-sestrama-pearce/8234/