objavljeno 25.03.2021. 11:29:00
ANIMAFEST

Animafest dodijelio nagradu za najbolju školu animacije

Svjetski festival animiranog filma Animafest, čije će se 31. izdanje održati od 7. do 12. lipnja, dodijelio je svoju tradicionalnu godišnju Nagradu za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn iz Luzerna

Animafestove nagrade...
Animafestove nagrade... (Arhiva)

Odluku o nagradi donijela je Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma ovogodišnjeg Animafesta, u kojoj su Daniel Šuljić, Lucija Bužančić i Lea Vidaković.

Kako su naveli u obrazloženju, među tri škole animacije koje su se ove godine iznimno istaknule izvanrednim radovima svojih studenata i filmovima visoke umjetničke kvalitete, nagradili su švicarsku školu jer ona nudi studentima obrazovanje u području animacije u najsuvremenijim smjerovima i trendovima, no istodobno njeguje tradicionalne tehnike u animiranom filmu.

'Upravo su se dva filma s vrlo osebujnom, iznimno zanimljivom estetikom našla i u ovogodišnjem Natjecanju studentskog filma', istaknuli su. Kako su objasnili, oba se služe tehnikom klasične animacije, propituju svojstva medija i narativa koji proizlazi iz same likovnosti pojedinog autora. 

Ocijenili su i da su ostali filmovi koje su pogledali vrijedni spomena i nimalo ne zaostaju za ovim izabranima u selekciji festivala te 'i oni imaju svoj glas u temama koje su sveprisutne i aktualne, a opet vrlo različite.'

Selekcijska komisija cijeni što svaki student te škole ima svoju osebujnu viziju, priču i tehničku izvedbu, a režiji animiranog filma pristupa se na jedinstven način vodeći se senzibilitetom svakog pojedinog autora. 

'Čini nam se vrijednim što škola podržava autorski pristup animiranom filmu i slobodu izražavanja kroz medij animacije na ovako visokom stupnju', dodali su. Animafest će u posebnom će programu predstaviti školu i prikazati retrospektivu najboljih radova njihovih studenata. U jakoj konkurenciji od 840 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta za Natjecanje studentskog filma ove godine je odabrano 45 filmova među kojima su svoje mjesto izborila dva filma nagrađene škole, 'C - Alleswasichberühre' (Marion Täschler) i 'Huis Clos' (Nina Winiger).

25.03.2021. 11:29:00
http://m.metro-portal.hr/animafest-dodijelio-nagradu-za-najbolju-skolu-animacije/131117/