objavljeno 11.04.2022. 08:31:00
INTERVJU

Anđelinjak Željka Prsteca

Anđelinjak u Varaždinu je jedan skroviti kutak unutar povijesne jezgre Varaždina unutar kojega je smještena instalacija, koja svjedoči da je Varaždin „grad u kojem spavaju anđeli"

Ajngleki iz svijeta
Ajngleki iz svijeta (Miroslav Pelikan)

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar iz Varaždina Željko Prstec kreator je čarobnog Anđelinjaka.

Gospodine Prstec, što je Anđelinjak? Kako je nastala ta instalacija?

- Anđelinjak u Varaždinu je jedan skroviti kutak unutar povijesne jezgre Varaždina unutar kojega je smještena instalacija, koja svjedoči da je Varaždin „grad u kojem spavaju anđeli" (Prstecov copyright!)

"Anđelinjak" je sastavni dio instalacije "Grad u kojem anđeli spavaju"©s kojom sam otvorio novu stranicu u svojem radu i počeo na skrovitim i skromnim (za)kutcima grada Varaždina davati zanimljivu, čarobnu i nebesku notu. Tim je instalacijama otkrio sam Varaždincima mjesta u srcu grada za koja ni sami nisu znali da postoje, a posjetiteljima grada pružio jedinstven doživljaj..

Od strane Ministarstva turizma Republike Hrvatske te dijelom od Grada Varaždina za Anđelinjaksam dobio financijsku potporu kao inovativni projekt u turizmu Hrvatske!

Osmislili ste i potragu za anđelima u „ gradu u kojem spavaju anđeli"?

- Uz Muzej anđela koji osnovan 2011 godine osmišljena je i potragom za svojim anđelom. Ukoliko ste zbog razno raznih razloga zaboravili na svojeg anđela čuvara, (u ovim vremenima mnogi su napustili svog anđela!) pa šetnjom kroz "grad u kojem spavaju anđeli"© imate priliku proviriti u skrivene kutke Varaždina i provjeriti spava li tamo negdje možda i vaš anđeo.

Pod strehama i skromnim (za)kutcima grada Varaždina koje čuvaju prah s anđeoskih krila (što ni mnogi Varaždinci nisu znali da postoji), otkriva se jedinstven doživljaj tajnovite i nebeske note povijesnoga grada Varaždina, stare hrvatske prijestolnice.

Anđeli su u moje slikarstvo došli iznenada i nenajavljeno, ima tome već preko 35 godina i i dan danas me nadahnjuju kao i moj rodni grad Varaždin.

Baš kao što anđeli govore sve jezike, tako se i moje instalacije obraćaju svima, bez obzira na nacionalnost, vjeru ili porijeklo. Muzej anđela postao je cilj putovanja mnogim posjetiteljima iz Hrvatske i inozemstva, a česti su i posjetitelji i sa drugih kontinenata. Mnogi od posjetitelja nakon povratka u svoju zemlju, sjete se Muzeja anđela i pošalju ponekog anđelčića za zbirku koja se već broji u tisućama...

Anđeli povezuju sve ljude svijeta i nema posjetitelja koji izlazi iz Muzeja anđela bez osmjeha i nade u dobro među svim ljudima svijeta!

Akcija Potraži svog anđela.

- Uvijek dostupna turistima i stanovnicima Varaždina atraktivna potraga za anđelima u gradu gdje anđeli spavaju.

"Potraži svojeg anđela" je zapravo svojevrsni interaktivni vodič kroz povijesni centar Varaždina, pomoću kojeg turisti i znatiželjnici mogu istraživati skrovita mjesta grada u kojem spavaju anđeli.

Ovaj program zasad uključuje 5 anđela, samim time i 5 lokacija u središtu Varaždina no broj anđela i lokacija s vremenom će se povećati. "Potraži svojeg anđela" ima cilj ispuniti boravak turista u Varaždinu na nesvakidašnji, no zanimljiv način, a ujedno i poboljšati turističku ponudu jer je ovaj program dostupan svima i kroz cijelu godinu, neovisno o vremenskim i inim prilikama. Da bi se došlo do informacije o ovom programu, "istraživači" prvo moraju doći u Muzej anđela u Kranjčevićevoj 14 po kartu.

Letak, u kojem su pravila i upute za sudjelovanje, dostupan je, osim na hrvatskom, i na engleskom i njemačkom jeziku, čime je pogodan i za inozemne turiste.

Piše: Miroslav Pelikan
11.04.2022. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/andjelinjak-zeljka-prsteca/137225/