objavljeno 18.06.2009. 10:44:47
prijevara stoljeća

Amerikanac šest godina živio prerušen u mrtvu majku

PROČITAJTE KRONOLOGIJU - Otkriven Norman Bates New Yorka

Jedan muškarac iz Brooklyna, kako je prijavila tamošnja policija, prerušen u svoju pokojnu majku prikupio je tako 115.000 dolara socijalnog osiguranja prije nego što je njegova prijevara prozreta i on uhićen i optužen za 47 djela prijevare i urote.

Thomas Prusik Parkin nije djelovao sam, u cijeloj je priči imao pomagača Mhiltona Rimolu kojeg zajedno s modernim Normanom Batesom čeka 25 godina zatvora.

Obojica su pred sudom izjavili kako se ne osjećaju krivim nakon što im je izrečena jamčevina od milijun dolara. Državni tužitelj Charles Hynes kazao je 'Ono što je istraga pokazala bilo je uznemirujuće'.

Prusik Parkin šest je godina prerušen varao ljude, sve dok nije uhićen u ponedjeljak. 'Kazao je kako on nije Norman Bates' prepričava Hynes detalje slučaja, objašnjavajući veliku sličnost s filmskim likom filma 'Psycho' u kome se na sličan način prerušava i psihički oboljeli mladić. Ipak, tvrdi Hynes, 'Ovaj prevarant nije naivan i glup, on je zaista pametan i njegove su prijevare bile nevjerojatne'.

Prusik Parkin svoju je prijevaru započeo 2003. kada mu je umrla majka Irene Prusik sa 73 godine. Njen je sin navodno pogrebniku dao pogrešan broj socijalnog osiguranja kao i datum rođenja majke kako njena smrt ne bi bila registrirana u vladinim bazama podataka.

Prijevara je započela preuzimanjem socijalne pomoći od 700 dolara koja je stizala svakoga mjeseca. Uslijedila je prijevara kojom je Prusik Parkin preobučen u svoju majku prijavio bankrot kako bi ostvario pravo na državnu pomoć u plaćanju stanarine za svoj stan u Park Slopeu. Kako bi odigrao sve kako valja zamolio je Rimolu da glumi nećaka koji je ostarjeloj teti pomogao u kretanju po gradute da se bavi papirologijom koju je trebalo usput sređivati. Zabilježeno je kako je 29. travnja Rimolo bio s Irene na Coney Islandu kako bi 'ona' produžila svoju vozačku dozvolu.

Prijevara je bivala sve opširnija i u nju su bile uključene banke, agencije i sudovi no Irene Prusik 'pala je' pred okružnim tužiteljem čiji su istražitelji odlučili ispitati ostarjelu ženu u crvenoj haljini, tamnim naočalama i maskom za kisik preko lica. Prevarant je čak nosio i šal kako bi prikrio svoju Adamovu jabučicu.

No, postojali su drugi tragovi prijevare, primjerice nije mogao sakriti svoje velike ruke. Kada su istražitelji odlučili pokrenuti istragu Rimolo se javio na kućni telefon i kazao kako se Irene ne može javiti jer nije kod kuće.

Tužitelje je šokirao i vlasnik nekretnine u kojem se odvijala prijevara. Irene Prusik umrla je 1996. u svom domu na Šestoj aveniji broj 492. Njen je sin uzeo 200,000 dolara hipoteke na stan kako bi pokrenuo posao koji je zamislio još za njena života. On je prestao plaćati hipoteku te je kuća prodana 2003. Samiru Chopri. Kako bi izbjegao izbacivanje iz kuće, Prusik Parkin je pokrenuo i sudsku parnicu preobučen u svoju pokojnu majku kako bi tužio svog sina (sebe). Tužio je sam sebe jer nije imao prava na dom u kome je živjela Irene pa ga niti Chopra nije mogao kupiti. Najbizarnije od svega je da je dobio sudski spor prošle godine te je podigao hipoteku od gotovo milijun dolara u njeno ime. Na njegovu žalost, istog je mjeseca Chopra uvjerio brooklinski sud da je kuća njegova te je 'obitelj' Prusik izbačena.

Prijevara je u konačnici otkrivena kad je policajac zaustavio 'Irene' prilikom vožnje da bi joj napisao kaznu za prebrzu vožnju. Iako vrhunski prerušen, Thomas Prusik Parkin je bio sumnjiv policajcu, kao i 'nećak' Rimolo koji je bio u automobilu.

Nakon što se ustanovilo kako se radi o prijevari, oba muškarca su uhićena, a Prusik Parkin je u svoju odbranu rekao 'kako je s majkom bio do zadnjeg trenutka, držao ju za ruku, a poslije je nastavio gdje je ona stala'. (metro portal)





18.06.2009. 10:44:47
http://m.metro-portal.hr/amerikanac-sest-godina-zivio-prerusen-u-mrtvu-majku/18942/