objavljeno 20.10.2011. 14:11:44
DEPRESIVNA NACIJA

Amerika na antidepresivima: Svaki deseti građanin guta tablete

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je rezultat istraživanja koji pokazuje da je oko deset posto Amerikanaca starijih od 12 godina na antidepresivima

Fotografija vijesti

Oko deset posto Amerikanaca starijih od 12 godina na antidepresivima je, po izvješću koje je u srijedu objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti u kojem se navodi da je dva i pol puta veća vjerojatnost za žene da uzimaju antideptresive u odnosu na muškarce, javlja Hina.

Izvješće je također pokazalo da osobe u dobi od 45 do 64 godine života imaju veće izglede da će uzimati antidepresive nego mlađe osobe, a analizirano po rasnoj pripadnosti utvrđeno je da bijelci imaju veće šanse da završe na antidepresivima od pripadnika ostalih rasa i manjina.

Izvješće je rezultat analize podataka u trogodišnjem razdoblju od 2006. do 2008. koju je proveo Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

Među skupinama s većim izgledom za depresiju su i razvedeni, nezaposleni i oni bez zdravstvenog osiguranja.

No, istraživače je najviše iznenadilo otkriće da tek jedna trećina osoba koje boluju od teških oblika depresije uzima te lijekove. "To znači da se mnoge osobe s teškom depresijom ne liječe," kazala je za CNN Laura Pratt, epidemiologinja koja je vodila istraživanje.

Upotreba antidepresiva u SAD-u skočila je gotovo 400 posto od kraja 80-ih kada se na tržištu pojavio prvi od njih, navodi CNN.

"Puno je dokaza da se broj osoba s depresijom udvostručio u posljednjih desetak godina" kaže Charles Raison, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Arizoni, rekavši da su točni uzroci toga rasta i dalje nejasni, no da postoje dokazi da loša prehrana i pomanjkanje aerobnog vježbanja mogu igrati ključnu ulogu.

"Pretilost je rizični faktor za depresiju", kaže Raison, koji napominje da prehrana koja se temelji na industrijski obrađenoj hrani i društvena izolacija mogu voditi u depresiju.

Stručnjaci kažu da ovo istraživanje pokazuje i to da sve više ljudi počinje posvećivati pažnju svome mentalnom zdravlju, kao i da se stigma koja okružuje mentalne bolesti polako gubi.

20.10.2011. 14:11:44
http://m.metro-portal.hr/amerika-na-antidepresivima-svaki-deseti-gradjanin-guta-tablete/64578/