objavljeno 30.01.2008. 01:51:08

Američki satelit ipak nije prijetnja

Pokvareni američki špijunski satelit vjerojatno će se raspasti na male komade prije nego što u idućih nekoliko tjedana padne na Zemlju i zato neće biti preopasan za ljude, objavile su u utorak američke vlasti i astronomi.

- Kad znamo da je 75 posto Zemlje prekriveno vodom, a većina je kopna nenaseljena, vjerojatnost da ovaj satelit ili ikakvi ostaci padnu na naseljeno područje veoma je mala - rekao je glasnogovornik Vijeća  za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

No rekao je i da američka vlada prati satelit i razmatra razne mogućnosti kako bi ‘ublažila eventualnu štetu’. Američka bi vojska mogla upotrijebiti raketu i njome u svemiru uništiti satelit veličine kombija, ali jedan visoki vojni dužnosnik kaže da je malo vjerojatno da će se to dogoditi iz nekoliko razloga, a jedan je od njih i strah od pada tako stvorena svemirskoga otpada, što se dogodilo Kini kad je lani srušila svoj satelit.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman dodao je da se u pola stoljeća u Zemljinu atmosferu vratilo više od 17 tisuća umjetnih satelita, bez incidenta. 

Piše: HINA
30.01.2008. 01:51:08
http://m.metro-portal.hr/americki-satelit-ipak-nije-prijetnja/1949/