objavljeno 18.11.2008. 10:13:57
aljaska

Američki Hrvat pred ulaskom u Senat

Mark Begich pred pobjedom je u utrci za Senat

Fotografija vijesti

Na Aljasci bi u utorak, dva tjedna nakon izbora, trebalo biti dovršeno prebrojavanje posljednjih 24.000 glasačkih listića u utrci za američki Senat između republikanskog senatora Teda Stevensa i demokratskog gradonačelnika Anchoragea Marka Begicha, političara hrvatskog podrijetla koji vodi s oko tisuću glasova.

Begich vodi s 138.959 glasova, ili 47.37 posto, ispred Stevensa sa 137.937, ili 47.02 posto glasova, izvijestio je u ponedjeljak web portal vijesti AHN iz Juneaua, glavnog grada Aljaske.

Oprezno prebrojavanje 

Prednost od 1.022 glasa, Begich bi trebao sačuvati jer preostali glasački listići dolaze s područja Anchoragea i Juneaua, gdje uživa veću potporu od Stevensa, poručio je Begichev stožer u poruci svojim pristašama.

"Uvjeren sam da građani Aljaske, poput ostatka zemlje, žele novi smjer u Washingtonu, što će se u konačnici pokazati u rezultatima", istaknuo je Begich u priopćenju.

No, obzirom na izborne propise u SAD koji nalažu ponovno prebrojavanje glasova kada je razlika među kandidatima unutar 0.5 posto glasova, konačni pobjednik neće se znati sve dok se to ne provede.

Begichev stožer već je pozvao pristaše da uplate donacije za fazu "ponovnog prebrojavanja glasova", kako bi se pripremili za "napad republikanskih odvjetnika" angažiranih od Republikanskog nacionalnog odbora i Republikanske senatske kampanje u ime senatora Stevensa.

Republikanac ljuti protivnik

Stevens (84), republikanac s najduljim, 40-godišnjim stažem u Senatu, bori se za politički opstanak nakon što je osuđen za korupciju samo tjedna dana prije izbora. Proglašen je krivim za neprijavljivanje 250.000 dolara poklona i radova na rekonstrukciji obiteljske kuće, od sada ugašene naftaške tvrtke VECO Corp.

Čak i u slučaju izborne pobjede, Stevensu bi mogao bili oduzet mandat za što je potrebna dvotrećinska odluka Senata. Senatski čelnici iz obiju stranaka ranije su najavili takvu mogućnost, ako Stevens ne podnese ostavku.

Begicheva pobjeda dovela bi demokrate nadomak cilju osvajanja 60 mjesta u Senatu, što je kvalificirana tropetinska većina koja jamči punu kontrolu nad donošenjem zakona. Demokrati su u ovom izbornom ciklusu dobili šest novih mjesta u Senatu, i sada ih imaju 57, uključujući tu i dva neovisna senatora - Joea Liebermana i Bernarda Sandersa. Nove senatore dobili su u Coloradu, New Hampshireu, Novom Meksiku, Sjevernoj Karolini, Oregonu i Virginiji.

Još uvijek se ne znaju rezultati dviju tijesnih senatskih utrka, u Georgiji i Minnesoti. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 10:13:57
http://m.metro-portal.hr/americki-hrvat-pred-ulaskom-u-senat/13144/