objavljeno 30.01.2021. 17:01:00
OZBILJNO?

Amazon širi antivakserske ideje?

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon i dalje je rasadnik antivakserskih teorija urote, a takve dezinformacije utječu na neke ljude da se ne žele cijepiti protiv koronavirusa

Čudno, ali istina je...
Čudno, ali istina je... (Arhiva)

Amazonovi algoritmi za pretragu promiču knjige koje šire lažne tvrdnje o cjepivima pred onima koje pobijaju zdravstvene dezinformacije, utvrdili su istražitelji, a kada ih kupci istražuju algoritmi ih upućuju na daljnje dezinformacije.

Amazon je "trgovina s različitim zdravstvenim dezinformacijama", upozoravaju autori istraživanja, Prerna Juneja, doktorand na Fakultetu informacijskih znanosti, te profesor društvenog računarstva Tanu Mitra, u članku koji će biti predstavljen na znanstvenoj konferenciji u svibnju.

Prvih osam rezultata pretrage u četvrtak za izraz „cjepivo" u Amazonovoj internetskoj knjižari bile su antivakserske knjige, uključujući knjigu "Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective is Lying" britanskog teoretičara zavjere Vernona Colemana te knjige "The Vaccine-Friendly Plan" liječnika iz Oregona Paula Thomasa.

Thomasu je prošle godine oduzeta licenca zbog obmanjivanja roditelja u vezi sigurnosti cjepiva i nedostatnog cijepljenja pacijenata zbog čega je jedno dijete dobilo tetanus i provelo u bolnici 57 dana.

U kontekstu masovnog cijepljenja protiv covida-19, "borba protiv antivakserskih dezinformacija nikada nije bila važnija", rekao je Juneja u intervjuu u četvrtak.

Amazon "kupcima omogućuje pristup raznim stajalištima. Predani smo osiguranju pozitivnog iskustva za kupce i imamo politike koje definiraju koji se proizvodi mogu prodavati u našim trgovinama", komentirao je glasnogovornik kompanije.

"Naši alati za kupnju i pretragu nisu dizajnirani da generiraju rezultate usmjerene na neko specifično stajalište i uvijek slušamo povratne informacije od kupaca".

Amazon je nedavno postavio baner s poveznicom na stranicu savezne vlade s činjenicama o cjepivima protiv covida-19 iznad rezultata pretrage za ključnu riječ "cjepivo".

30.01.2021. 17:01:00
http://m.metro-portal.hr/amazon-siri-antivakserske-ideje/130097/