objavljeno 26.07.2017. 11:01:00
STVARNO?

Alkohol vam ipak neće popiti pamet, upravo obrnuto

Trenutno je najuvjerljivije objašnjenje da alkohol blokira učenje novih informacija i stoga mozak ima na raspolaganju više resursa da ugradi druge nedavno prikupljene informacije u dugotrajno pamćenje

Alkohol čak poboljšava pamćenje?!
Alkohol čak poboljšava pamćenje?! (Arhiva)

Alkohol obično povezujemo s gubitkom pamćenja (jutro nakon, zvuči poznato?) i odumiranjem stanica u mozgu, no pokazalo se da alkohol ipak ima potpuno drugačije djelovanje na naš mozak.

U istraživanju provedenom na Sveučilištu Exeter ustanovljeno je da alkohol zapravo poboljšava pamćenje, vjerovali ili ne.

Prema njihovom istraživanju, ispitanici starosti od 18 do 53 godine koji su pili alkohol nakon učenja sljedeći dan su se bolje sjećali novih riječi koje su učili prethodnog dana nego oni koji uopće nisu pili.

Štoviše, oni koji su pili više alkoholnih pića bolje su pamtili od onih koji su popili manje.

Uzrok ove pojave nije u potpunosti razjašnjen, ali trenutno je najuvjerljivije objašnjenje da alkohol blokira učenje novih informacija i stoga mozak ima na raspolaganju više resursa da ugradi druge nedavno prikupljene informacije u dugotrajno pamćenje.

Tu su pojavu znanstvenici primjetili već ranije u istraživanjima koja su se odvijala u laboratorijskim uvjetima, ali ovo je prva studija koja je testirala pojavu u prirodnom okruženju s ljudima koji piju u svojim domovima.

Drugi zadatak koji su ispitanici trebali obaviti uključivao je pamćenje slika koje se prikazuju na zaslonu, pri čemu su pili alkohol i sljedeći dan, a rezultati nisu pokazali značajne razlike u funkciji memorije nakon alkoholiziranja.

Ukratko, nakon dugotrajnog učenja - dugotrajno cuganje, poručuju znanstvenici...

26.07.2017. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/alkohol-vam-ipak-nece-popiti-pamet-upravo-obrnuto/106336/