objavljeno 27.06.2008. 03:13:25
MALI HEROJI

Alge spašavaju ljudski rod

Mikroalge troše ugljični dioksid, a mogu se iskoristiti i za proizvodnju biodizela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Sićušne alge možda će riješiti problem kako proizvoditi više energije i smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida u atmosferu, nadaju se norveški znanstvenici.

Zahvaljujući svojim prirodnim osobinama, mikroalge posjeduju klimatske kvalitete jer troše ugljični dioksid, i energetske jer su bogate lipidima koji se mogu iskoristiti za proizvodnju biodizela.

- Na tragu smo jednom od najnevjerojatnijih i najrevolucionarnijih otkrića u borbi s klimatskim promjenama i zadovoljavanju energetskih potreba - ocijenio je Frederic Hauge, predsjednik norveške ekološke organizacije Bellona.

Zamisao je u tome da se plinovi koje ispuštaju tvornice, termocentrale i druga postrojenja koja onečišćuju okoliš sakupljaju i uz dodavanje vode ubrizgavaju u ‘fotobioreaktore’, goleme prozirne cijevi s algama koje se hrane plinom na načelu fotosinteze.

Hranjenje algiZamisao je da se plinovi koje ispuštaju tvornice sakupljaju i uz dodavanje vode ubrizgavaju u ‘fotobioreaktore’, goleme prozirne cijevi s algama koje se hrane plinom na načelu fotosinteze. 

Ideja je uspješno ispitana na uglednom Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT).

Nakon prolaska kroz ‘juhu’ s algama, ispušni plinovi iz njegove kogeneracijske centrale (koja istodobno prizvodi električnu i toplinsku energiju koju pak koristi za grijanje vode ili pare) imali su 50 do 82 posto manje CO2 i 85 posto manje dušikova oksida koji imaju snažan staklenički učinak.
Nakon iskorištenja alge se mogu zakopati pod morem ili pustiti u more gdje će ga stalno čistiti od ugljikova dioksida.

Ova ideja je još u začetku i znanstvenici moraju pronaći tehnološka rješenja koja će omogućiti njezinu realizaciju u industrijskim razmjerima te utvrditi koja je vrsta alge, među stotinama tisuća postojećih, najprikladnija za ovu svrhu.    (HINA)

27.06.2008. 03:13:25
http://m.metro-portal.hr/alge-spasavaju-ljudski-rod/9224/