objavljeno 13.05.2008. 22:07:18

Albumi tjedna

Fotografija vijesti

The B-52’s - ‘Funplex’
(Astralwerks/Dallas Records) Ocjena: 4/5

Sa svih strana svakodnevno nas bombardiraju ružne stvari - vrijeme za zabavu i nije idealno, ali ‘Funplex’, koliko god to zvučalo neozbiljno, ima dovoljno dobre energije da u svojih pedesetak minuta spasi svijet od propasti. Samo zamislite koliko bi taj isti svijet postao bolji svakim novim slušanjem novog albuma The B-52’s.

Dream Theater - ‘Greatest Hit (& 21 Other Pretty Cool Songs’
(Rhino/Dancing Bear) Ocjena: 3,5/5

Dream Theater su se ovdje osvrnuli na dosadašnji tijek karijere, i dali klincima koji će ih tek otkriti jedan odličan uvod, a što (očito) misle o ovakvim kompilacijama objasnili su na coveru spretnim bojenjem nekih slova u imenu albuma.

Shvatite sami - ‘Greatest Hit’. Ime kompilacije nije uobičajeno kao ‘najveći hitovi’ (množina), nego ‘najveći hit’ (jednina) plus 21 ostala simpatična pjesma, aludirajući na činjenicu da im je samo ‘Pull Me Under’ bio jedini pravi hit.

Suzana Horvat - ‘Mjesto koje sanjam’
(Aquarius Records) Ocjena: 3/5

Ovakvi lagani jazzy albumi često znaju biti premonotoni zbog svojih mirnih tonova, ali i s tim manjkavostima ovo je ipak vrlo solidan album mlade kantautorice koja se zna glazbeno izraziti.

Većinu materijala kao i na svom prvijencu opet je napravila sama Suzana, i to je ono što se najviše cijeni jer je najbolje pjevati pjesme koje sam osjećaš i kužiš.

Michael Jackson - ‘Thriller (25 Anniversary Edition)’
(Epic/Menart) Ocjena: 4/5

Iako pravi fanovi u svojem vlasništvu vjerojatno već posjeduju primjerak originalnog ‘Thrillera’, za one koji ga nemaju, ovo obogaćeno deluxe-izdanje s dodatnim fotografijama i crtežima u podebljanom bookletu, nekim manje a nekim više uspješnim obradama i odličnim DVD-om, jednostavno je nezaobilazan dio glazbene povijesti i opće kulture.

 

Hazmat Modine - ‘Bahamut’
(Barbes Records) Ocjena: 5/5

Hazmat Modine u potpunosti je američki bend inspiriran glazbom ostatka svijeta. A roots glazba počet će se dijeliti na vrijeme prije i nakon njih.

Njihov zvuk je jedinstven, ujedno neobično blizak i poznat.

Najčudnije od svega, u 21. stoljeću, uz pregršt što prošlih što sadašnjih glazbenika, Hazmat Modine nije moguće usporediti ni s kim.

Elbow - ‘Seldom Seen Kid’
(Polydor/Aquarius Records) Ocjena: 3,5/5

Konceptualnost ovog albuma ogleda se u nužnosti preslušavanja materijala kao cjeline. Glazbena krivudavost pod snažnim je utjecajem različitih britanskih sastava poput The Beatles, Pink Floyda, i Led Zeppelina.

‘Elbow-room’, engleski je izraz za slobodan prostor kretanja i slobodu djelovanja, i na najbolji način definira žanr ovog sastava, koji nikad neće puniti stadione, ali zato nastavlja iznenađivati i tjerati da se nikad ne prestanemo pitati.

13.05.2008. 22:07:18
http://m.metro-portal.hr/albumi-tjednat/7131/