objavljeno 24.03.2017. 12:01:00
ISTRAŽIVANJE

Aktivirano najveće svjetsko sunce

Njemački znanstvenici u četvrtak su pokrenuli uređaj koji zovu najvećim umjetnim suncem, a namijenjen je istraživanju proizvodnje goriva koje neće štetiti klimi

Synlight treba proizvoditi vodik
Synlight treba proizvoditi vodik (DLR)

Njemačka svemirska agencija DLR je uređaj nazvan Synlight, sastavljen od snažnih svjetiljki ukupne snage 350 kilovata, pustila u pogon u gradiću Juelichu, na zapadu Sjeverne Rajne Vestfalije. 

Jedno od glavnih područja istraživanja bit će proizvodnja vodika s cijem stvaranja klimi prijateljskog goriva za zrakoplove, rekao je čelnik DLR-a Karsten Lemmer.

Vodik se najčešće proizvodi elektrolizom vode, odnosno njezinim razlaganjem na vodik i kisik, što je skup postupak jer zahtijeva veliku potrošnju energije. 

Znanstvenici u Juelichu nadaju se da će pronaći učinkovitiji način poizvodnje vodika.

Ako se sve svjetiljke Synlighta fokusiraju u jednu točku mogu stvoriti temperaturu od 3.000 stupnjeva Celzija. Tom operacijom nastaje vodena para koja se može razložiti na vodik i kisik.

Iako Synlight u četiri sata potroši energije kao i četveročlana obitelj u godini, znanstvenici se nadaju da će uspješnim rezultatima brzo nadoknaditi toliku potrošnju. 

Njemačka vlada potiče veću proizvodnju energije vjetra i Sunčeve energije u sklopu svoje politike odustajanja od nuklearne energije i prelaska na obnovljivu.

24.03.2017. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/aktivirano-najvece-svjetsko-sunce/103891/