objavljeno 19.09.2011. 13:04:23
SUPER AKCIJA

Akcija Pedala nije šala okupila tisuće biciklista

Oko dvije tisuće biciklista okupilo se na prosvjednoj vožnji centrom Zagreba u nedjelju 18. rujna, kako bi upozorili na nezadovoljavajuće stanje u biciklističkoj infrastrukturi grada

Fotografija vijesti

Biciklistička kultura sve je razvijenija, ne samo zbog kriznih vremena u kojima bicikl služi kao jeftino prijevozno sredstvo, već i zbog osviještenosti o biciklu kao načinu života, a što je na tragu dugogodišnjih trendova u većini europskih gradova. Da Zagreb doista može, barem što se biciklističke kulture tiče, izgledati poput Kopenhagena ili Amsterdama, pokazala je u nedjelju udruga Sindikat biciklista uspješno organiziravši drugu po redu Kritičnu masu nazvanu Pedala nije šala - koja je okupila oko dvije tisuće zaljubljenika u dva kotača.


U koloni dugačkoj nekoliko kilometara vozile su se i cijele obitelji, najmlađi zaljubljenici u bicikle i svi oni koji žele cjelovitu biciklističku mrežu u gradu Zagrebu, odvajanje biciklističkog prometa od pješačkog te, naravno, više parkirnih mjesta za bicikle.

"Građani su poslali jasnu poruku: da je potrebno promovirati bicikl, ali i da im je dosta loših i polovičnih rješenja, poput nove biciklističke staze u Petrinjskoj", rekao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista i dodao kako je Biciklistička kultura sve je razvijenija, ne samo zbog kriznih vremena u kojima bicikl služi kao jeftino prijevozno sredstvo, već i zbog osviještenosti o biciklu kao načinu života, a što je na tragu dugogodišnjih trendova u većini europskih gradova. Da Zagreb doista može, barem što se biciklističke kulture tiče, izgledati poput Kopenhagena ili Amsterdama, pokazala je u nedjelju udruga Sindikat biciklista uspješno organiziravši drugu po redu Kritičnu masu nazvanu Pedala nije šala - koja je okupila oko dvije tisuće zaljubljenika u dva kotača.

Osim u Zagrebu, Svjetski tjedan mobilnosti sličnim akcijama obilježen je u Osijeku i Sisku.

19.09.2011. 13:04:23
http://m.metro-portal.hr/akcija-pedala-nije-sala-okupila-tisuce-biciklista/63400/