objavljeno 14.07.2008. 18:34:49
ekološki incident

Adria kriva za onečišćenje mora

Stanovnici oblžnjeg kvarta Arbanasi često se žale na zagađenost mora ribljim otpacima
Stanovnici oblžnjeg kvarta Arbanasi često se žale na zagađenost mora ribljim otpacima (Vladimir Ivanov / CROPIX)

Tvornica ribljih konzervi Adria neki je dan dobila prekršajnu prijavu zbog ispuštanja otpadnog ulja u more koje je stvorilo mrlju veličine 15 četvornih metara. Od tog su ispusta onečišćene plaže od Punte Bajlo do Kolovara. Međutim, prema informacijama s kojima raspolažemo, to je tek kap u odnosu na opasnosti koje iz Adrije prijete.

Nekadašnji zaposlenici, nezadovoljni otpremninama nakon dugogodišnjeg teškog rada, dostavili su brojne podatke Ministarstvu zaštite okoliša o odlaganju otpada i ilegalnoj gradnji unutar tvorničkog kruga.

Ulje koje je navodno u more dospjelo «zbog promjene tehnologije» kako je to obrazložila uprava tvrtke, vjerojatnije je posljedica doticaja mora s ilegalno bačenim glavama, kostima i iznutricama riba. Prema tim informacijama u neposrednoj blizini upravne zgrade u jamu dubine tri metra, a potom i dalje prema zapadu u manjim rupama nabacano je više od 50 bačava od 200 litara i to bez poklopca, a u njima su bili riblji ostaci.

Sve je to prošle i prijašnjih godina zatrpano, a sada, svaki put kad dođe veća plima dio tog otpada dospije u more. Pored toga, iz pogona za preradu ribe uz novu hladnjaču otpadne vode se često puštaju izravno u more, bez ikakve separacije. A o 'ekološkoj svijesti' u ovoj tvrtki govori i podatak iz te informacije da je u rekonstrukciji stare slanione ribe više od 2000 tisuće četvornih metara zida od salonita naprosto bačeno u more!

O nekakvom zakopavanju bačava ne znam ništa, no mogu samo reći da se inače u lučkoj zoni svašta utrpava u more bez ikakve kontrole.
Miodrag Lacić, direktor Adrije

Direktor Adrije Miodrag Lacić oštro demantira navode iz spomenute informacije.  - Mi sve što ispuštamo u more ide kroz separator. Trudimo se da što urednije proizvodimo, a sad nas se želi ocrniti. Da smo u pravu potvrđuju i nalazi inspekcije koja je analizirala onečišćenja neki dan i utvrdila da ništa ne potječe iz Adrije, da se ne radi o ribljem mulju. O nekakvom zakopavanju bačava ne znam ništa, no mogu samo reći da se inače u lučkoj zoni svašta utrpava u more bez ikakve kontrole, kaže Lacić.

Sudeći po dosadašnjoj praksi može se očekivati da Ministarstvu zaštite okoliša na temelju ovakve prijave pokrene sveobuhvatnu istragu oko načina odlaganja otpada u Adriji i mogućem velikom onečišćavanju mora i plaža na zadarskom području.

Piše: piše: Edvard Šprljan / EPEHA
14.07.2008. 18:34:49
http://m.metro-portal.hr/adria-kriva-za-oneciscenje-mora/9837/