objavljeno 30.11.2019. 10:30:00
IZLOŽBE

8. hrvatski trijenale grafike u Gliptoteci HAZU

Ova velika nacionalna i reprezentativna izložba predstavlja ponajbolja recentna ostvarenja na polju grafičke umjetnosti

Trijenale hrvatske grafike po 8. put
Trijenale hrvatske grafike po 8. put (Arhiva)

Osmi Hrvatski trijenale grafike (u organizaciji Kabineta grafike HAZU) održava se u prostoru Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, od 29. studenog do 29. prosinca 2019.

Ova velika nacionalna i reprezentativna izložba predstavlja ponajbolja recentna ostvarenja na polju grafičke umjetnosti. Djela nastala u trogodišnjem intervalu daju uvid u stanje i raznolikost grafičke scene otkrivajući nove umjetničke senzibilitete i likovne preokupacije. Ovogodišnji Trijenale zamišljen je kao kompleksna izložba koja predstavlja ukupno 68 autora različitih generacija i poetika okupljenih oko nekoliko dionica.

Prva dionica posvećena je radovima umjetnika koje Kabinet grafike poziva na smotru, a radi se o renomiranim autorima nagrađenim na prošlim trijenalima kao i onima čiji je rad po svojoj vrsnosti i kvaliteti bio posebno važan u posljednje tri godine u umjetničkoj grafici. Drugu dionicu već tradicionalno čine grafike autora odabranih na javnom natječaju. Treću dionicu ovogodišnjeg Trijenala čine radovi četrnaest umjetnika mlađe i srednje generacije - objedinjeni pod nazivom Izmaknuta stvarnost - čija umjetnička praksa istražuje i propituje odnos između „poznate/prepoznatljive" realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti.

Na otvorenju Trijenala dodijelit će se Premija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te jednakovrijedne otkupne nagrade.

Središnju trijenalu manifestaciju, u Kabinetu grafike prati samostalna izložba Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike (2016.). Izložba Ekstra dimenzije / Jeste li unutra ili vani? donosi Ivanina najnovija grafička ostvarenja u čijem je središtu daljnje istraživanje percepcije i granica opažajnih procesa.

Pronašavši nova značenja, načine prezentacije i očitovanja transsubjektivne prirode, umjetnici su svojim kreativnim djelovanjem na ovogodišnjem Trijenalu pokazali snagu grafičkog izraza, iznova potvrđujući aktualnost medija u suvremenoj umjetničkoj produkciji.

Autorica koncepcije: Vesna Kemenec Križić

Izložba ostaje otvorena do 29. prosinca.

Radno vrijeme:
utorak - petak 11 - 19 sati; subota, nedjelja 10 - 14 sati;
(ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno)

30.11.2019. 10:30:00
http://m.metro-portal.hr/8-hrvatski-trijenale-grafike-u-gliptoteci-hazu/122230/