objavljeno 13.01.2011. 18:56:53
KULTURA PROMJENE

7. velesajam kulture u Zagrebu

7. Velesajam kulture održat će se od 20. do 23. siječnja u svim prostorima Studentskog centra, Savska 25.

Tri dana kulture u SC-u
Tri dana kulture u SC-u (Kultura promjene)

Iako je 7. godina braka prema mišljenju stručnjaka krizna i većinom završava razvodom, u našem slučaju ruže cvjetaju, a ljubav se nastavlja. Istina, nikad siromašnija no nikad čvršća i jača te prkosi svim zavidnima.

Ovogodišnji Velesajam neupitno je sadržajno otvoren i potencijalan, svemoguć, vraća se svojim počecima. Na tom putu pali sve idole koje je stekao u međuvremenu te usmjerava pažnju na ono zbog čega je uopće i krenuo, a to je festival stvoren isključivo idejama mladih kreativaca namijenjen predstavljanju i povezivanju istih: od mladih za mlade. 

Festivalski program bogatiji nego ikad, zasigurno će iznjedriti neke sasvim nove umjetničke poglede i estetike. Iz prebogatog programa izdvajamo izložbu '(Ne)zavisni?' u Galeriji SC koja će tijekom četiri dana trajanja festivala pokušati odgovoriti na pitanje u kojoj je mjeri uopće moguće biti nezavisan i je li ta ideja samo još jedna politička konstrukcija suvremenog poretka u kojoj se za individuu sukobljavaju etičko i pragmatično? Mladi likovni umjetnici ponudit će svoj osobni odgovor na to pitanje.

U programu Labor art, ugostit ćemo grupu kreativaca koji nam dolaze  iz Pečuha koji „oblače" građevine, ceste, mjesta, prostor u najčudnije boje i motive koje ste ikad vidjeli. Pred njih je postavljen novi izazov - Francuski paviljon u Studentskom centru u Zagrebu. Kružna građevina otvorena 1937., trenutno je ekonstrukciji, a samo na Velesajmu dobiva novo ruho.

Kad je riječ o glazbenom programu koji će se odvijati svaku večer u Polukružnoj dvorani Teatra &TD i Klubu SC, posebno izdvajamo demo bendove kojima smo ove godine odlučili posvetiti značajniju pažnju ne bismo li ukazali na činjenicu da se umjetnost događa uvijek, bez obzira na sve. Demo bendovi koji se nadaju opstanku zasvirat će pod imenima D'Gump, Plan 9 iz Svemira, Dosta, Fraktura, Mašinko, Harrisonhorse, Kamikaze Reunion, Fjodor, Vergl grind, Fishy Fish, Contract, Protokol....Nikako ne propustite niti festivalski Kset punk caffe.

Za one malo zahtjevnije rezervirali smo Jazz večer na kojoj će nastupiti Orguljaški jazz trio naziva  ORGANIC JAZZ 3, koji će nam priuštiti jedan dugi jam sassion, dok će stvaralaštvo Teo Martinović QUARTETA varirati od moderne kompozicije/jazza, world musica preko glazbeno poetičnih minijatura, new agea pa sve do avangardnih punk izleta.

D.B.Indoš  i Mance uz potporu Mire Mancea, I.M.Klifa i  I.Pavlice izvest će nekoliko koncertnih performansa, LAB work Zagreb s polaznicima radionice, kreirat će niz animiranih klipova iz različitih medija koje će onda miksati  uživo u različite vizualne pojave, a Fistt sound and visin program prezentirat će nam projekt orijentiran na promociju karipske kulture i umjetnosti kroz kombinaciju glazbene slušaonice s živim nastupom.

U MM-centru očekuje vas Revija studentskog filma, japanski novi val te „Otvoreni um"- dvodnevni paket hrvatskog eksperimentalnog filma. Klubvizija pripremila je program „Film šeta gradom", Pinhole izložbu te otvoreno kino na terasi Kluba SC. U goste nam stiže i Studio za suvremeni ples s projektom  'Pola stoljeća sam nevidljiv' te projekt „Wanna play" - ples na svili.

Kao i svake godine, u prostoru SEK-a  i MM-a nudimo svu silu besplatnih radionica poput onih za Digaredoo, Djembe te plesnu radionicu Popping Locking koju nam dovodi ekipa iz Osijeka Funkee Sapiensi, ali i likovne radionice crtanja mandale te radionicu malih publikacija - FANZINE koja će se održavati u  potkrovlju Galerije SC svakog dana.

U međuvremenu ćemo, u predvorju Teatra &TD, skypeom razgovarati s američkim pjesnicima, prezentirati Baltan Lab, diviti se Street Artu i još mnogo, mnogo toga...

S velikim veseljem pozivamo vas i na prvi Modni salon. Riječ je o dvodnevnom događaju na kojem će desetak najzanimljivijih mladih hrvatskih modnih dizajnera dobiti priliku predstaviti svoj rad.

Udruga Kontraakcija u programu „Muzej kvarta" predstavit će muzej Kvarta Zapruđe te otvoriti diskusiju o idejama za budućnost projekta i kvarta, ali i cijelog Novog Zagreba.

Miran Kurspahić i Nora Krstulović pokazat će svoje viđenje „Nerealiziranih projekata", s Akademije dramskih umjetnosti stiže nam projekt  „Maybe Baybe", a moći ćete pogledati i posljednju uspješnicu CEFAS,  umjetničkog dvojca INDOŠ/ Vrvilo.

Iz Rumunjske, Srbije i Italije stižu nam pak mladi koreografi koji su 2010. s predstavom E.I.O., osvojili Prix Jardin d'Europe 2010.

Za kraj svakako preporučamo naše stalne programe 'Reci više' i 'Noćni Lab' koji predstavljaju nove ideje iz svijeta umjetnosti.

KULTURNA TELEVIZIJA-svaki dan live stream na www.sczg.hr/velesajamkulture

Pojedine programe 7. Velesajma kulture moći ćete pratiti i na non stop streamu festivala. Raspored na sajtu festivala!

Ne propustite 7. Velesajam kulture posvećen korijenima kulture.

13.01.2011. 18:56:53
http://m.metro-portal.hr/7-velesajam-kulture-u-zagrebu/54022/