objavljeno 22.06.2011. 17:00:00
UŽIVANCIJA U VRTU

7 smjernica za savršenu terasu

Svaka okućnica se može pretvoriti u malu oazu i utočište od svakodnevnog stresa

(Shutterstock)

Ukoliko imate kuću s okućnicom, a za lijepog vremena ne boravite vani znači da nešto nije u redu s vašom terasom. Potražili smo stoga nekoliko savjeta krajobraznih arhitekata:

Usklađenost
Izbjegavajte stepenice, odnosno deniveliranje terase u odnosu na kuću ili obrnuto. Radije napravite otkop ili nasip kako bi terasa bila u ravnini s kućom.

Pogled
Staklenom stijenom ili kliznim staklenim vratima omogućite pogled prema vrtu iz same unutrašnjosti kuće.

Orijentacija
Bitno je odabrati pravu orijentaciju terase kako bi ona bila iskoristiva u što dužem periodu - sjeverna strana je uvijek u sjeni, a jugozapadna je najviše osunčana tijekom dana. Ako je terasa okrenuta prema jugu, osigurajte si dodatnu zaštitu od sunca.

Popločenje
Popločenje na terasi treba uskladiti s teksturom i bojom fasade na kući te ogradom. Koristite materijale koji su karakteristični za određeno podneblje (kamen u Primorju, suha cigla u Slavoniji, drvo u Zagorju). Popločenje mora biti lagano za održavanje, dok izbjegavati treba šljunak. Obratite pozornost na kvalitetu kako ne bi došlo do pucanja zimi.

Zelenilo
Glavni element koji mora dominirati terasom su biljke. Umjesto spontane, divlje kupnje najprije napravite plan sadnje. Biljke djeluju dekorativno i štite od vjetra, smoga i znatiželjnih pogleda susjeda. U neposrednoj blizini terase ne treba saditi visoko bilje, grmlje i drveće kako ono ne bi dominiralo prostorom i vizualno ga zatvorilo. Nemojte da vas zavede prekomjerna šarenost - posadite nekoliko zimzelenih biljaka koje oplemenjuju vrt tijekom cijele godine.

Boje
Tamne boje smanjuju prostor dok ga svijetle proširuju. Ukoliko ipak ne možete bez tamnih detalja, stavite ih u pozadinu jer ćete na taj način terasi dati volumen.

Namještaj
Namještaj na terasi mora podnijeti surove uvjete, sunce, kišu, toplinu i hladnoću. Najbolji odabir je drvo koje se slaže s prirodom i dugotrajno je. S obzirom na to koliko prostora imate, nabavite si ležaljku.

Saznajte više u online izdanju časopisa Dome Slatki Dome

22.06.2011. 17:00:00
http://m.metro-portal.hr/7-smjernica-za-savrsenu-terasu/39020/