objavljeno 15.12.2009. 11:54:40
I smrt ih se bojala

7 povijesnih ličnosti koje je bilo gotovo nemoguće ubiti

Smrt će sigurno doći po svakog čovjeka, no to ne znači da su joj se neki olako predali

Rasputin
Rasputin (Wikipedia)
Postoje ljudi koji su, unatoč tome što su u životu činili grozne stvari, zaslužili da uđu u ropotarnicu povijesti načinom na koji su poginuli. Internet magazin Cracked otkriva nam tko su oni.

7. Edward Teach Crnobradi - bio je slavni engleski pirat koji je navodno posjedovao 14 žena, od kojih većina nije bila starija od 16 godina. Imao je običaj da ispod svoje brade zapali duhan, da izgleda kao da ispuhuje vatru, što je imalo za cilj da zastraši neprijatelje. Također je ubio svog najboljeg prijatelja kako bi zaplašio ostale članove posade. Crnobradi se nakon nekog vremena umirovio u Sjevernoj Karolini kako bi uživao u svom pokradenom blagu. Kako su brodići uz obalu bili gotovo redovno pljačkani od Teacha, oštećeni trgovci su uputili molbu za pomoć guverneru susjedne Virginije. On je raspisao ucjenu od 100 funti na Taechovu glavu i kopnom poslao vojsku prema Bath Townu. Sa mora je za Teachom poslao dva ratna broda, pod zapovjedništvom poručnika Roberta Maynarda. Teach je na početku borbe uzviknuo protivnicima: "Prokleta mi bila duša ako vam udjelim milost ili ju zatražim od vas!" Nakon što su ispalili dva plotuna na protivničke brodove pirati su se prebacili na Rangera i započeli borbu prsa o prsa. Teach se osobno sukobio s Maynardom. Pet puta je pogođen metkom i 20 puta proboden mačem prije nego se mrtav srušio na palubu. Preživjeli pirati su se predali, a Teachova glava je odrezana i obješena na pramac Maynardova broda. Prema pričama Teachovo obezglavljeno tijelo je sedam puta preplivalo krug oko broda prije nego što je potonulo. Zarobljeni pirati su javno obješeni a Teachova glava je postavljena na kolac kao upozorenje svima koji su se željeli odmetnuti u pirate.

6. Pablo Escobar - bio je šef kolumbijskog narko kartela koji je na tržište plasirao 80 posto svjetskog kokaina. 1989. magazin Forbes proglasio ga je 7. najbogatijim čovjekom na svijetu, čije se bogatstvo procjenjivalo na 25 milijardi dolara. Odgovoran je za oko 4000 tisuće ubojstava u koja su bila uključeni političari, suci, policajci. I tako je formirana specijalna jedinica koja se sastojala od američkih Delta Force, SEAL Team 6 i kolumbijske policije s namjerom da ga ukloni. Nakon što su ga pronašli u gradu Medellinu započela je pucnjava. Escobar je bježao preko krovova zgrada između kiše metaka. Trebalo je neko vrijeme dok nije posustao zbog ozbiljnih ozljeda nogu i torza. No nije se predao već si je pucao u glavu kako bi izbjegao uhićenje. Vlasti pak tvrde da je koban bio jedan od tisuće hitaca koje je specijalna jedinca ispalila na njega.

5. Ned Kelly - Kelly je bio poznati odmetnik iz Australije krajem 19. stoljeća, odgovoran za dvije velike pljačke banke i ubojstvo troje policajaca. Kelly i njegova banda tako su uzeli 70 taoca kada su saznali da po njih dolazi vlak pun policije. Došlo je do sukoba, a Kelly koji je imao neku vrstu metalnog oklopa prvi je zapucao na policiju, dok je banda ostala u zaklonu. Ipak, noge i prepone bile su mu potpuno nezaštićene. Primio je toliko hitaca da je na kraju posustao. I dok je ostatak bande poginuo u sukobu, Kelly je nekim čudom preživio. Uhićen je i osuđen na smrt. Tijekom izricanja presude rekao je sucu: "Vidjet ćemo se kada odem". Par tjedana kasnije umro je i sudac.

4. Leon Trotsky - 1917. Trotsky je bio Lenjinova desna ruka kada su boljševici preuzeli vlast u Rusiji. Osnovao je i zapovijedao Crvenom armijom, a bio je i član Politbiroa, organizacije koja je upravljala svim dijelovima sovjetske vlade i donosila političke odluke. Bio je i gorljivi Staljinov protivnik, pa je izbačen iz komunističke partije kada je ovaj došao na vlast. Pobjegao je u SAD kako bi tamo vodio anti-staljinovsku propagandu. Staljin ga je nakon toga odlučio ukloniti. Ipak, SAD mu nisu odobrile azil pa se sklonio u Meksiko. Tamo ga je pronašao Staljinov ubojica Ramon Mercader. Dok je Trotsky čitao kod kuće ovaj mu je zabio pijuk u glavu. No, to je samo razbjesnilo Trotskog koji se ustao i pljunuo na ubojicu. Uskoro je započela borba, a buku su čuli i njegovi zaštitari koji su obuzdali ubojicu, a Trotskog otpremili u bolnicu, gdje je i preminuo.

3. Gabriel Garcia Moreno - predsjednik Ekvadora sredinom 19. stoljeća. Bio je revan Katolik, a osnovao je i konzervativnu stranku. Uveo je i zakon kojim je katoličanstvo postalo službena religija u Ekvadoru, a zahtijevao je da svatko u vladi bude Katolik. To se naravno nije svidjelo mnogima, te je odlučeno da se Moreno makne. Kada je napuštao crkvu u Quitu, grupa ubojica ga je brutalno napala. Naoružani mačetama, ubojice su mu zadali ozbiljne rane na vratu, glavi i rukama. Unatoč tome ostao je na nogama. Napadači su zatim ispalili 6 hitaca u prsa. Ukupno je zadobio 14 rana prije nego je pao na zemlju. Čak i tada imao je snage da vlastitom krvlju napiše ˝Bog ne umire˝.

2. Ferdinand Magellan - bio je portugalski istraživač koji je prvi oplovio zemaljsku kuglu, te prvi Europljanin koji je došao do Filipina. Pristao je ubiti Lapu-Lapua, neprijatelja dva filipinska kralja s kojima je bio dobar. Zapravo je njegov plan bio da Lapua preobrati na kršćanstvo, a kako to nije uspio kazna je bila smrt. Magellan i posada iskrcali su se na otoku gdje je Lapu živio, međutim ovaj je znao za plan te je čekao spreman s vojskom. Magellan je ubrzo pogođen otrovnom strelicom, međutim nastavio se boriti. Nakon što je u lice pogođen kopljem, a u bitci je izgubio ruku i nogu konačno je posustao. Domoroci su ga okružili i nastavili mučiti, dok je on gledao hoće li se ostatak posade uspjeti vratiti na brod. Kada je vidio da su se izvukli, konačno je izdahnuo.

1. Rasputin - opisan kao jedna od najskandaloznijih osoba Ruske povijesti. Polu učen seljak iz Sibira, stigao je u St. Petersburg, tadašnji glavni grad Rusije, i u nekoliko godina je postao jedan od najutjecajnijih muškaraca u Ruskoj vladi. Rasputin je stigao u St. Petersburg u odjeći redovnika, kao osobno stilizirani ˝sveti čovjek˝, sa reputacijom raspuštenika, pijanca, izlječitelja i ženskaroša. Razvio je svoju teologiju (vjeru) za razliku od drugih kultova i sekti, i vjerovao je da je osoba morala griješiti da bi postala sveta. Sebi je pridodao ime Rasputin kao nadimak. Raspuštenjak, i živio je po tome. Carev najmlađi sin (Aleks), je patio od genetske bolesti zvana hemofilija. Bolest je bila neizlječiva, doktori nisu skoro ništa mogli osim da se dječak odmara. Rasputin je preko zajedničkih prijatelja pozvan na dvor, u palaču , i ubrzo je postao povjerljiv, pričajući priče i davanjem biblijskih savjeta Aleksandri. Ona je postala opsjednuta njime. Nekako čudno, ali Rasputinovom prisutnošću kraj kreveta mladoga Aleksa, uvijek se Alelks osjećao osjetno bolje, na veliku začuđenost doktora iliti liječnika. Aleksandra je zatražila Rasputinovu prisutnost bilo kada kad je Aleks bio teško bolestan. U jednom trenutku, Aleks je prebolio nekoliko izljeva krvi, i Rasputinova se prisutnost činila pomagajućom u slučaju dječaka. U međuvremenu je počeo 1. sv. Rat, i Rusija je bila u ratu s Njemačkom. 1915.g. Nikola je uzeo komandu nad ruskim trupama u borbi s Njemačkom. Dao je Aleksandri sve ovlasti kao carici dok je on odsutan. Naravno, na svojoj stran je imala Rasputina, kao savjetnika, koji je joj «kao» pokazivao kako voditi državu i kako se oduprijeti ratu. Nikola se slagao s njenim odlukama. U kratkome vremenu država je bila u kaosu. Nekoliko ruskih plemića, uključujući i kneza Dmitra Pavloviča i princa Feliksa Jusupova je krivilo ludog redovnika za sve ruske nevolje i počelo kovati planove da ga ubiju. Jusupov je pozvao Rasputina na zabavu u njegovu palaču. Njegovi ubojice su ga ponudili vinom i kolačima, punim cijanidom. Nakon nekoliko pojedenih kolača i gutljaja vina nije bilo efekta. U tom trenutku Rasputin je imao toliko otrova u krvi dovoljno da se ubije nekoliko ljudi. Ali on je bio živ. Jusupov, koji je bio u panici, uzeo je pištolj i pucao mu u prsa. Rasputin je bio poražen, pucano je opet u njega, zatim su ga povezali i bacili u ledenu rijeku (Nivu). Začudo, nakon 3 dana su ga našli i napravili autopsiju i ustvrdili da je još bio živ jer umro od utapanja a ne od otrova i metaka, i bila je samo jedna rana na njegovom tijelu. Još je bio živ kad je bio bačen u rijeku.

15.12.2009. 11:54:40
http://m.metro-portal.hr/7-povijesnih-licnosti-koje-je-bilo-gotovo-nemoguce-ubiti/28600/